Pismo za MZ i poziv clanovima

“Danas smo pozvali Savjet Mjesne Zajednice Kozarac da od 2008. godine proglasava pocasnog gradjanina Kozarca, a da to priznjanje sljedece godine dodijeli Ed-u Vulliamy-u.

Ispod mozete procitati tekst pisma, a pozivamo sve one koji ovu akciju podrzavaju da posalju kratku poruku podrske na adresu savjeta MZ, na adresu mzkozarac@gmail.com”

OPTIMISTI 2004 Foundation
Bloemendaalsestraatweg 56
2082 GH Santpoort Zuid
The Netherlands

Phone: ++ 31 6247 48 224
e-mail: optimisti@quicknet.nl

Savjet Mjesne Zajednice Kozarac
Za Predsjednika i sve clanove Savjeta MZ
(putem e-maila na: mzkozarac@gmail.com)

Predmet: Proglasenje pocasnog gradjanina Kozarca

Santpoort Zuid, Nizozemska, 6 decembar 2007.

Postovani,

Ovim pismom predlazemo Savjetu Mjesne Zajednice Kozarac da od 2008. godine uvede dodjelu priznanja ”˜Pocasni gradjanin Kozarca”™ za osobe koji su na poseban nacin svojim radom i zalaganjem pomogli Kozarac i njegove stanovnike, a sami nisu iz Kozarca. Ovdje pod Kozarac podrazumijevamo regiju Kozarca koja je do 1963. godine cinila Opstinu Kozarac.

Osim toga, kao prvog kandidata za ovo zvanje, predlazemo britanskog novinara Ed-a Vulliamy-a.

Gospodin Vulliamy je od svog ulaska u zloglasni logor Omarska, kroz koji je proslo hiljade stanovnika Kozarca, 5. augusta 1992. na razlicite nacine vezan za Bosnu i Hercegovinu, a u prvom redu za Prijedor i Kozarac.

Upravo Vulliamyevi clanci, zatim clanci Roy Gutman-a, uz slike ITN-tv i gospodje Penny Marshal, su doveli do vece svjetske medijske paznje na desavanja u nasoj regiji, postojanje 3 logora u opstini Prijedor i politiku progona i terora koju je provodila tadasnja vlast u opstini Prijedor. I upravo nakon otkrica logora u opstini Prijedor, kroz koji je proslo skoro cjelokupno stanovnistvo Kozarca, od kojih su mnogi pobijeni, Savjet Bezbjednosti UN-a donio je odluku da se formira Tribunal za ratne zlocine u Den Hagu.

Na ovom Tribunalu gospodin Vulliamy se vec pet puta pojavljivao kao svjedok tuzilastva doprinoseci time da neki od odgovornih za ratne zlocine u opstini Prijedor dobiju zasluzene kazne. Osim toga Vulliamy je napisao i objavio knjigu ”˜Sezone u paklu”™, doprinoseci time sirenju istine o desavanjima u Bosni i Hercegovini 1992., Prijedoru i Kozarcu.

Sve do danas gospodin Vulliamy objavljuje kvalitetne clanke u stranim renomiranim listovima, kao sto su Washington Post, the Guardian i Observer, clanke koji se nerijetko odnose i na dogadjaje u Kozarcu i njegovoj okolini, kako 1992. tako i kasnije.

Od 2004. godine gospodin Vulliamy je vec tri puta posjetio Kozarac, kao i bivsi logor Omarska, prilikom godisnje komemoracije 6. augusta 2007., na kojoj se nerijetko obraca prisutnima, a od predstavnika vlasti trazi vise paznje na stradanja u opstini Prijedor i Kozarcu 1992. Prije nekoliko dana u americkom Sent Luis-u, Vulliamy je pred hiljadama gostiju odrzao uvodni govor za manifestaciju ”˜Genocid u Prijedoru”™.

Ovo su samo najznacajniji detalji o ovom hrabrom covjeku, koji je odavno rado vidjen gost u domovima Kozarcana, kako u inostranstvu, tako i u samom Kozarcu.

Na internet stranici www.Kozarac.ba je pokrenuta anketa na kojoj je vec preko 100 clanova podrzalo ovu ideju i na kojoj se mogu naci i drugi detalji o gospodinu Vulliamy-u.

Osim proglasenja pocasnim gradjaninom, po nasem misljenju, gospodin Vulliamy je zasluzio da i jedna ulica u Kozarcu ili okolini ponese njegovo ime. Njegovim ulaskom u Omarsku 5. augusta 1992. zasigurno su spaseni zivoti mnogih logorasa koji su tih dana cekali na sigurnu smrt. Spasavanjem tih ljudi, Vulliamy je, vjerovatno i nesvjesno, zaduzio Kozarac i Kozarcane i smatramo da se Kozarac upravo na ovakav nacin treba zahvaliti.

Iskreno se nadamo da cete uskoro staviti nase prijedloge na dnevni red i uvaziti ih. Nasa Fondacija je spremna da snosi dio troskova oko proglasenja ”˜Pocasnog gradjanina Kozarca”™.

S postovanjem,

Satko Mujagic
Predsjednik upravnog odbora, OPTIMISTI 2004 Foundation

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.