Faruk

Prosla su vec tri mjeseca od kad sam kupio auto a jos ni jednom ga nisam oprao.

Znam da je ovo sablaznjivo i da cete sada s pravom poceti da me castite komplimentima iz arsenala: plisko, tusko, leziguz, bilmez (naski; biljmez), pesin (kod nas niko nije izgovarao peksin), hepiz, canjak”¦ a ne d”™o dragi Bog da mi se to desilo u Carsiji sigurno bi se nasao neki MANGOUP koji bi odletio u eko policiju i prijavio me, pa posto bi se policija oglasila nenadleznim za moj slucaj, tad bi se tu brze bolje stvorio osvjedoceni cuvar genocida i genocidnih tvorevina izvjesni MOHUN- AGA, koji je iz svog prezimena izbacio H jer ga niko od njegovih cukun i pradjedova nikad nije ni izgovarao pa mu bezbeli i ne treba, a uz to i podsjeca na dio historije (opet bez h) koji on zeli zaboraviti. Posto taj aga od mahuna pise za najdodikovskiji zavisne novine ja bih sigurno bio proglasen i etiketiran za sva vremena kao AUTOHABIJA, a sto to znaci vjerovatno ne bi znao ni onaj ko je izmislio to ime…

 

Dzaba bih ja navodio razloge da zivim u mjestu sa suhom klimom gdje se auto uopce ne prlja, da ono malo prasine sto padne na njega opuse prekonocni vjetar, da je auto boje pustinjskog pijeska i da se prljavstina na njemu haman i ne vidi, da za ova tri mjeseca u njega nije usao niko osim mene jer ovdje se svako vozi samo u svom autu.

Otezavajuce okolnosti za mene bi bile da ovdje ima koliko god hoces nacina da se rijesis plisnja i pesinluka( opet sam zaboravio dje dodje drugo K), pocev od vodovodnog crijeva ispred kuce do maksuz napravljenih praonica za samoposlugu u koje ubacis nekoliko ionako bezvrijednih “quartera” od jos bezvrijednijeg dolara, pa do bukadar razlicitih praonica na koje zaceras auto i ne izlazeci iz njega provezes se i vec si i opran i posusen. Ima i “touchless”, a to je da se rijesis plisnja bez da te ista pipne ili trlja osim vode pod pritiskom. A kakvo mi je to pranje bez trljanja.

U svim tim varijantama pranja osim mene i masina nema nigdje zive duse, a to je ono sto me nervira i zbog cega ce proci jos mnogo vremena prije nego ja operem svog “alata”.

U predratnom Prijedoru nikako nije mogla sastaviti hefta, a da ne svratim kod Faruka pa vise ne znam jesam li isao zbog pranja ili zbog toga da provedem pola sata u ugodnom razgovoru.

Faruka se sjecam jos iz gimnazijskih dana dok nas je vozio autobusom u skolu. Bio je jedan od prvih radnika Autotransporta gdje je dugo radio i onda jos u snazi odlucio je da otvori servis za pranje, podmazivanje i balansiranje guma. Napravio je to u svom ovecem dvoristu obavezujuci se da nicim nece narusiti okolinu i u potpunosti ispunio obecanje.

Nije to bio ni prvi servis za gume ni prva praonica u Prijedoru, ali ipak je bilo nesto posebno, bila je to praonica sa dusom u koju je svako rado svracao.

Kad god bi i ko god bi dosao tamo bio bi docekan kao najdrazi gost sa sirokim osmijehom Faruka i momaka koji su tamo radili. A ako biste slucajno dosli i zatekli ispred kolonu vozila momci bi se razletili da to sto prije rasciste.

Iako vec u pofinim godinama Faruk je vise trcao nego hodao. Za njega je musterija bio svetinja i uvijek bi nasao vremena da sa svakim porazgovara. Znao je sta koga zanima i zametnuo bi ugodan razgovor. Mene bi uvijek priupitao sta ima novo u motoristici i saobracajnoj regulativi iako mislim da je imao informacije iste kao i ja. Tako bismo mi ugodno popricali dok se auto pere i eliminirali vrijeme cekanja.

Ako bih dosao a Faruk nije tu njegovu ulogu preuzimao bi neko od momaka, bilo Niho, bilo Memic, bilo jedan brko koga nikad nisam ni upitao za ime, a znali smo se siti napricati.

Tako bih uz auto i ja malo ocistio svoju dusu, a za cijelo vrijeme momci su radili posao bez prestanka. Niho bi jos dok bih ja bio pokraj Keksare primjetio koja mi je guma popustila i ja ne bih ni izisao iz kola, a on bi se vec stvorio sa zrakom i manometrom.

U to vrijeme kod privatnika je radio samo onaj ko nije mogao naci nikakav posao u drustvenim firmama i cekao prvu zgodu da se uglavi u kakvu firmu. Medjutim ovi momci su kod Faruka radili dugo vremena i jednom sam od Nihe cuo da su prezadovoljni. Placao ih je solidno, a ako bi bilo neuobicajeno puno posla Faruk bi im na kraju dana obavezno podijelio baksis.Nekoliko puta sam se zatekao u vrijeme rucka i bio iznenadjen kad bi im Faruk iznio obrok koji je Refka, Farukova supruga spremila.

Faruk je bio vrlo aktivan i u svojoj mjesnoj zajednici angazirajuci se posebno na uredjenju prostora i ciscenju deponija smeca koje bi nesavjesni pojedinci i firme odlagali. Dok sam radio u Putevima prilikom svake akcije navratio bi kod nas i trazio strojeve za pomoc. I tu je bio uporan pa bez obzira koliko smo poslova imali njemu se moralo nesto odvojiti.

Kad su cetnici poceli ubistva i progone Faruka uz jos porijetke vidjenije Bosnjake u pocetku nisu dirali zeleci stvoriti kod naroda predstavu da oni nisu protiv svih Bosnjaka vec samo protiv “ekstrema”.

A onda nakon sto su izvrsili masovno protjerivanje i ubijanje poceli su planski pojedinacnim napadima, uglavnom nocu napadati ljude i likvidirati sve koji bi se zatekli u kucama. Znali su da imaju vremena i nisu zurili. Uvijek bi bezobrazno izmislili neki razlog, umirili ljude par dana, a onda ponovo ucinili neko zvjerstvo..

Bilo je to vrlo tesko vrijeme, cak teze nego na samom pocetku agresije . Stvorena je jedna teska psihoza iscekivanja u kojoj je svako mogao pretpostaviti da je jedna od slijedecih zrtava, samo se nije znao redosljed. Ustvari na zatecene Bosnjake u gradu mogla se u cjelosti primijeniti izreka da su svi mrtvi samo cekaju red za kopanje.

Nazalost u zadnjoj zimi rata cetnici su nocu upali u Farukovu kucu u kojoj je pored njega i supruge bila i svastika i sve troje ih izmasakrirali.

Rijetki ocevioci kazu da je tesko zamisliti svirepija ubojstva. Sve troje su iskasapljeni, cetnici su ispreturali svu kucu i odnijeli sve sto je ista vrijedilo. Iako su naseljem odjekivali krikovi mucenih, a u komsiluku je nekoliko kuca ciji su vlasnici policajci, niko nije reagirao niti nazvao policiju.

Mislim da ni u ovom slucaju kao ni u svim slicnim za cijelo vrijeme rata poliicija nije niti jednom intervenirala ni pokusala da nadje pocinioce.

Ustvari vecinu tih zlodjela su uradili pripadnici policije.

Prijedor je relativno mali grad i vijesti se brzo pronose, ali iznenadjuje solidarnost prijedorskih Srba u prikrivanju zlocina.

Bez obzira koliko se medjusobno trvili i nepodnosili svoje zlocince oni ne odaju postajuci na taj nacin njihovi saucesnici. Takvo kolektivno prikrivanje i saucesce u zlodjelima tesko da je zabiljezeno u historiji i taj se narod ne treba nadati salametu sve dok se ne rijesi svoga balasta, a i to ce morati doci kad tad.

Mi smo opet zivotima svojih najcestitijih platili svoj preporod, a da nam zrtve nisu uzaludne svakodnevno pokazuje, izmedju ostalog, i ova stranica.

A dusama mog dragog Faruka, njegove Refke i svih nasih sehida neka dragi Allah pokloni vjecni dzenetski mir.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.