Sud BiH: Gojko Janković osuđen na 34 godine


Gojko Janković, bivši vođa paravojne jedinice koja je djelovala u sklopu Fočanske brigade VRS-a, proglašen je krivim po sedam od ukupno devet tačaka optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora od 34 godine.

Presudom koju je danas izreklo Vijeće Suda Bosne i Hercegovine utvrđeno je kako je Gojko Janković od aprila 1992. do novembra 1993. godine u svojstvu vođe paravojne grupe sudjelovao u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo na području općine Foča, te njihovom zarobljavanju, ubijanju i seksualnom zlostavljanju. Kako je saopćila predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Zorica Gogala, utvrđeno je (u osuđujućem dijelu presude) kako je Janković počinio zločin protiv čovječnosti, odnosno sudjelovao u prisilnom preseljenju i zatvaranju, ubistvima, mučenjima, silovanjima i pomaganju u mučenju i silovanju. Janković se tereti za silovanje i podstrekivanje drugih na silovanje Bošnjakinja koje su bile zatočene na više lokaliteta, među ostalim, u Srednjoškolskom centru u Foči, Sportskoj dvorani "Partizan" u kući u ulici Osmana čikića br. 16, kući u Miljevini poznatoj kao Karamanova kuća, te kući u Trnovači.

Među žrtvama višestrukog silovanja bila je i dvanaestogodišnja djevojčica, a ostale su bile u dobi od 15 do 18 godina, uključujući i udate žene, mlađe životne dobi. Među ostalim, utvrđena je Jankovićeva odgovornost za komandovanje grupama vojnika koje su napale na bošnjačko stanovništvo zaseoka Brežine koje je nakon hapšenja zatočeno u Brodu i logoru KPD Foča, te fizički i psihički zlostavljano.

Usto, Janković se tereti i za napad na bošnjačko stanovništvo koje se krilo na brdu Kremenik, pri čemu su neki od civila odmah ubijeni, a njih sedam je po okončanju napada na Kremenik zarobljeno, brutalno premlaćeno i na kraju pogubljeno.

Istovremeno, Janković je oslobođen odgovornosti po dvije tačke optužnice koje su se odnosile na ubistvo Redže Pekaza u Buk Bijeloj, te silovanje, mučenje i zatvaranje jedne Bošnjakinje pod pseudonimom "E". Kazna izrečena Gojku Jankoviću najviša je zatvorska kazna dosad izrečena u Sudu Bosne i Hercegovine. Okrivljenom se pritvor produžava, a u trajanje zatvorske kazne uračunat će se i vrijeme koje je proveo u pritvoru od 14. marta 2005. Oštećeni u ovom predmetu s eventualnim imovinskopravnim zahtjevom upućuju se na parnicu.

Predmet Gojko Janković je drugi od ukupno pet predmeta koje je vlastima BiH ustupio Haški tribunal (ICTY) Dosad su za zločine u Foči u ICTY-u osuđeni Dragoljub Kunarac na 28 godina, Radomir Kovač na 20, Zoran Vuković na 12, te Milorad Krnojelac na 15 godina zatvora. Radi zločina počinjenih u Foči, ICTY je podigao optužnice protiv Janka Janjića (poginuo prilikom pokušaja hapšenja 2000. godine), Radovana Stankovića koji je u međuvremenu procesuiran u Sudu BiH, te Mitra Raševića i Save Todovića koji čekaju na suđenje u Sarajevu.

Haški optuženik je i Dragan Zelenović, koji je priznao zločine počinjene u Foči, i koji, također, očekuje izricanje presude. Tokom pretresa u predmetu "Janković" je održano 30 ročišta s više od 103 sata pred Sudskim vijećem.

Provedeni su dokazi ispitivanjem 24 svedoka optužbe te još troje svjedoka čiji su iskazi čitani uz, istovremeno, predočavanje 90 materijalnih dokaza. U ovom predmetu saslušano je i 29 svjedoka odbrane, te izvršen uvid u njihova 32 materijalna dokaza.

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • kharlâ
  • piero foscari
  • passage
  • Arsenale
  • piccolo canale
  • scala
  • Castello piazza
  • giudecca
  • ferries

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.