Schwarz-Schilling tražit će produženje bonskih ovlasti i nakon 30. juna, ali


Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling tražit će produženje bonskih ovlasti u Bosni i Hercegovini i nakon 30. juna, ali ne i produženje svog mandata nakon tog datuma.

Schwarz-Schilling je to izjavio danas novinarima u Sarajevu.”

U proteklih nekoliko sedmica konsultirao sam se u relevantnim prijestolnicama o budućnosti Ureda visokog predstavnika (OHR) i bonskim ovlastima, a prije svega s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nakon pažljivih i detaljnih razmatranja, postepeno sam došao do zaključka da je situacija u regionu i BiH takva da bonske ovlasti i OHR trebaju ostati u nekom obliku. Taj sam stav prenio evropskim prijestolnicama i takav stav ću i dalje podržavati.

U isto vrijeme od ključnog je značaja da BiH nastavi svoj put ka Evropskoj uniji i da EU pojača svoj angažman u ovoj zemlji. Očekujem da će prisustvo EU biti pojačano kroz novi ured specijalnog predstavnika EU u BiH”, izjavio je Schwarz-Schilling.

On će, dodao je, nastaviti konsultacije s relevantnim prijestolnicama i bosanskohercegovačkim liderima, a u okviru priprema za konačnu odluku koju će o budućnosti OHR-a u BiH krajem februara donijeti Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira.

Naglasio je da napredak u reformi ustava ove zemlje smatra ključnim za njenu budućnost.

Mora se pokrenuti sveobuhvatan i temeljit proces koji će omogućiti BiH da nastavi reformu svog ustava korak po korak. Međunarodna zajednica treba pružiti tehničku i finansijsku pomoć kako bi omogućila da u ovaj proces budu uključeni svi sektori bh. društva, relevantni stručnjaci te da se parlamentu omogući centralna uloga u tom procesu, stav je visokog predstavnika.

“Međunarodna zajednica, Evropa i SAD, moraju tijesno sarađivati kako bi pružile sveobuhvatnu podršku i omogućile liderima i građanima BiH da postignu napredak u odvijanju ove reforme.

Tranzicija u 2007. godini je još moguća. To znači da sredinom ove godine možemo imati novi početak. Nakon razgovora s kancelarkom Njemačke Angelom Merkel 11. januara uputio sam joj pismo kako bih je obavijestio da iz tog razloga neću tražiti produženje mandata nakon 30. juna ove godine”, dodao je Schwarz-Schilling.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira donijet će sve ključne odluke koje se odnose na mandat OHR-a i relevantna personalna rješenja, podsjetio je.

“Osigurat ću da se tranzicija nesmetano odvija. Uvjeren sam da će moji argumenti prevladati. Ono što je važno, to je budućnost BiH, a ne ja kao pojedinac”, izjavio je danas u Sarajevu Christian Schwarz-Schilling.

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.