Schwarz-Schilling tražit će produženje bonskih ovlasti i nakon 30. juna, ali


Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling tražit će produženje bonskih ovlasti u Bosni i Hercegovini i nakon 30. juna, ali ne i produženje svog mandata nakon tog datuma.

Schwarz-Schilling je to izjavio danas novinarima u Sarajevu.”

U proteklih nekoliko sedmica konsultirao sam se u relevantnim prijestolnicama o budućnosti Ureda visokog predstavnika (OHR) i bonskim ovlastima, a prije svega s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nakon pažljivih i detaljnih razmatranja, postepeno sam došao do zaključka da je situacija u regionu i BiH takva da bonske ovlasti i OHR trebaju ostati u nekom obliku. Taj sam stav prenio evropskim prijestolnicama i takav stav ću i dalje podržavati.

U isto vrijeme od ključnog je značaja da BiH nastavi svoj put ka Evropskoj uniji i da EU pojača svoj angažman u ovoj zemlji. Očekujem da će prisustvo EU biti pojačano kroz novi ured specijalnog predstavnika EU u BiH”, izjavio je Schwarz-Schilling.

On će, dodao je, nastaviti konsultacije s relevantnim prijestolnicama i bosanskohercegovačkim liderima, a u okviru priprema za konačnu odluku koju će o budućnosti OHR-a u BiH krajem februara donijeti Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira.

Naglasio je da napredak u reformi ustava ove zemlje smatra ključnim za njenu budućnost.

Mora se pokrenuti sveobuhvatan i temeljit proces koji će omogućiti BiH da nastavi reformu svog ustava korak po korak. Međunarodna zajednica treba pružiti tehničku i finansijsku pomoć kako bi omogućila da u ovaj proces budu uključeni svi sektori bh. društva, relevantni stručnjaci te da se parlamentu omogući centralna uloga u tom procesu, stav je visokog predstavnika.

“Međunarodna zajednica, Evropa i SAD, moraju tijesno sarađivati kako bi pružile sveobuhvatnu podršku i omogućile liderima i građanima BiH da postignu napredak u odvijanju ove reforme.

Tranzicija u 2007. godini je još moguća. To znači da sredinom ove godine možemo imati novi početak. Nakon razgovora s kancelarkom Njemačke Angelom Merkel 11. januara uputio sam joj pismo kako bih je obavijestio da iz tog razloga neću tražiti produženje mandata nakon 30. juna ove godine”, dodao je Schwarz-Schilling.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira donijet će sve ključne odluke koje se odnose na mandat OHR-a i relevantna personalna rješenja, podsjetio je.

“Osigurat ću da se tranzicija nesmetano odvija. Uvjeren sam da će moji argumenti prevladati. Ono što je važno, to je budućnost BiH, a ne ja kao pojedinac”, izjavio je danas u Sarajevu Christian Schwarz-Schilling.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.