Adnan Terzić grubo zloupotrijebio funkciju


Milorad Dodik, premijer RS, kazao je juče da je Adnan Terzić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, svojim govorom pred Savjetom bezbjednosti UN na najgrublji način zloupotrijebio službeni položaj i funkciju, kao i mogućnost da govori pred ovim tijelom, iznoseći svoje lično mišljenje.

“Terzić je jedna obična budala. Uopšte me nije iznenadilo što sa takvim mentalnim kompleksom može da ode u Savjet bezbjednosti i kaže takve stvari. On nema nikakva prava da to uradi jer je to njegovo privatno mišljenje. Čovjek koji je ogorčen svojim vlastitim porazom, jednostavno, pokušava da tu krivicu nađe na nekim drugim stranama”, kazao je Dodik i dodao da će u vezi sa Terzićevim govorom Vlada RS uputiti pismo Kofiju Ananu, generalnom sekretaru UN-a.

 

Terzić je u Njujorku žestoko kritikovao premijera RS Milorada Dodika i Srbiju, optužujući ih da blokiraju sve pozitivne procese u BiH. “Njihova iracionalna, retrogradna politika pretvorila je čitavu državu u taoca. Opstrukcije, nedostatak poštovanja prema već preuzetim obavezama, arogantan stav i pokušaj da se odstrane svi koji ne misle isto kao i oni, doveli su do radikalnih promjena u političkoj atmosferi”, izjavio je Terzić pred Savjetom bezbjednosti. On je optužio i vlasti u Beogradu da, preko RS, “pokušavaju da zaustave napredak BiH, sve dok Srbija ne nastavi pregovore o asocijaciji i pridruživanju EU”.

“Terzić i njegova priča posljedica su atmosfere koju u FBiH kreiraju reis Mustafa Cerić, ‘Dnevni avaz’ i Haris Silajdžić, a kojima se Terzić na ovaj način dodvorava”, rekao je Dodik.

On je naveo da treba prepoznati dobra kretanja u RS, te da RS pokazuje sposobnost da rješava mnoge probleme i da je jedini politički stabilan dio BiH.

Mladen Ivanić, ministar vanjskih poslova BiH, kazao je da je Terzićev govor bio pun mržnje prema RS i Srbiji.

“To nije usaglašen stav i o tome nije bilo ni riječi u Savjetu ministara. To je stav čovjeka koji odlazi sa političke funkcije i koji je pun ličnih frustracije. To je bio pokušaj dodvoravanja vlastitoj političkoj javnosti i da od sebe napravi dobrog Bošnjaka”, kazao je Ivanić.

Ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović kazao je juče da je čitao optužbe koje je iznio Terzić, ali da nije čuo njegove argumente o umiješanosti Srbije u zbivanja u BiH.

“Da Terzić ima argumente za to što je rekao, sigurno ih ne bi i prećutao”, kazao je Spasović.

Petar čokić, predsjednik Socijalističke partije, kazao je da je Terzićev govor najgrublje kršenje položaja koji se mogao vidjeti u posljednje vrijeme i da očekuje da će se protiv njega preduzeti adekvatne političke mjere.

Član Predsjedništva SDA BiH Mirsad Čeman izjavio je da se ta stranka u potpunosti slaže sa ocjenama i optužbama koje je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Adnan Terzić iznio pred Savjetom bezbjednosti UN.

“RS koči donošenje svih bitnijih zakona u BiH, kao i reformu policije. Aktuelna situacija u Srbiji i političari poput Vojislava Koštunice ohrabruju negativne tendencije u RS umjesto da ih smiruju”, rekao je Čeman.

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je da je Terzićev govor šokantan za BiH u cjelini. Na idućoj sjednici kolektivnog šefa države odlučiće se o reakciji na Terzićev govor. 

“Nastupi čovjeka koji samostalno optužuje kako mu padne na pamet i time izaziva nervozu, nesporazume i sukobe u BiH mora prestati. Riječi koje je iznio ne mogu biti u ime BiH. To me više podsjeća na sakrivanje njegove vlastite krivice za spor napredak reformi”, kazao je Radmanović i dodao da će se u Predsjedništvu precizno dogovarati ko i kako u ime BiH ubuduće može da nastupa.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.