Adnan Terzić grubo zloupotrijebio funkciju


Milorad Dodik, premijer RS, kazao je juče da je Adnan Terzić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, svojim govorom pred Savjetom bezbjednosti UN na najgrublji način zloupotrijebio službeni položaj i funkciju, kao i mogućnost da govori pred ovim tijelom, iznoseći svoje lično mišljenje.

“Terzić je jedna obična budala. Uopšte me nije iznenadilo što sa takvim mentalnim kompleksom može da ode u Savjet bezbjednosti i kaže takve stvari. On nema nikakva prava da to uradi jer je to njegovo privatno mišljenje. Čovjek koji je ogorčen svojim vlastitim porazom, jednostavno, pokušava da tu krivicu nađe na nekim drugim stranama”, kazao je Dodik i dodao da će u vezi sa Terzićevim govorom Vlada RS uputiti pismo Kofiju Ananu, generalnom sekretaru UN-a.

 

Terzić je u Njujorku žestoko kritikovao premijera RS Milorada Dodika i Srbiju, optužujući ih da blokiraju sve pozitivne procese u BiH. “Njihova iracionalna, retrogradna politika pretvorila je čitavu državu u taoca. Opstrukcije, nedostatak poštovanja prema već preuzetim obavezama, arogantan stav i pokušaj da se odstrane svi koji ne misle isto kao i oni, doveli su do radikalnih promjena u političkoj atmosferi”, izjavio je Terzić pred Savjetom bezbjednosti. On je optužio i vlasti u Beogradu da, preko RS, “pokušavaju da zaustave napredak BiH, sve dok Srbija ne nastavi pregovore o asocijaciji i pridruživanju EU”.

“Terzić i njegova priča posljedica su atmosfere koju u FBiH kreiraju reis Mustafa Cerić, ‘Dnevni avaz’ i Haris Silajdžić, a kojima se Terzić na ovaj način dodvorava”, rekao je Dodik.

On je naveo da treba prepoznati dobra kretanja u RS, te da RS pokazuje sposobnost da rješava mnoge probleme i da je jedini politički stabilan dio BiH.

Mladen Ivanić, ministar vanjskih poslova BiH, kazao je da je Terzićev govor bio pun mržnje prema RS i Srbiji.

“To nije usaglašen stav i o tome nije bilo ni riječi u Savjetu ministara. To je stav čovjeka koji odlazi sa političke funkcije i koji je pun ličnih frustracije. To je bio pokušaj dodvoravanja vlastitoj političkoj javnosti i da od sebe napravi dobrog Bošnjaka”, kazao je Ivanić.

Ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović kazao je juče da je čitao optužbe koje je iznio Terzić, ali da nije čuo njegove argumente o umiješanosti Srbije u zbivanja u BiH.

“Da Terzić ima argumente za to što je rekao, sigurno ih ne bi i prećutao”, kazao je Spasović.

Petar čokić, predsjednik Socijalističke partije, kazao je da je Terzićev govor najgrublje kršenje položaja koji se mogao vidjeti u posljednje vrijeme i da očekuje da će se protiv njega preduzeti adekvatne političke mjere.

Član Predsjedništva SDA BiH Mirsad Čeman izjavio je da se ta stranka u potpunosti slaže sa ocjenama i optužbama koje je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Adnan Terzić iznio pred Savjetom bezbjednosti UN.

“RS koči donošenje svih bitnijih zakona u BiH, kao i reformu policije. Aktuelna situacija u Srbiji i političari poput Vojislava Koštunice ohrabruju negativne tendencije u RS umjesto da ih smiruju”, rekao je Čeman.

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je da je Terzićev govor šokantan za BiH u cjelini. Na idućoj sjednici kolektivnog šefa države odlučiće se o reakciji na Terzićev govor. 

“Nastupi čovjeka koji samostalno optužuje kako mu padne na pamet i time izaziva nervozu, nesporazume i sukobe u BiH mora prestati. Riječi koje je iznio ne mogu biti u ime BiH. To me više podsjeća na sakrivanje njegove vlastite krivice za spor napredak reformi”, kazao je Radmanović i dodao da će se u Predsjedništvu precizno dogovarati ko i kako u ime BiH ubuduće može da nastupa.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.