Damoklov mač nad istinom

Damoklovska sudbina pet bugarskih medicinskih sestara i jednog palestinskog ljekara se nastavlja i uskoro bi trebalo da uslijedi rasplet. Libijski tužilac Omar Abdulkalek ponovo je ovih dana zatražio smrtne kazne za Bugarke Snežanu Dimitrovu, Kristinu Velčevu, Nasju Nenovu, Valentinu Siropolu i Valiju Červeniašku, kao i Palestinca Ašarafa Alahdžudžu.

Tako jedan proces pun emocija, koji je poprimio globalne razmjere, ulazi u finale.

A sve je počelo još 9. februara 1999, kada je u Bengaziju pritvorena veća grupa zaposlenika u dječijoj klinici El-Fatih, pod sumnjom da su odgovorni što je prvo 393, a zatim i 426 nesretnih libijskih mališana zaraženih opakim HIV-om. U međuvremenu je 50 malih pacijenata preminulo.

Početak procesa

Istina je bila strašna, a među osumnjičenim našlo se i dvadeset troje bugarskih državljana. Sedamnaest ih je ubrzo oslobođeno, dok je 7. februara 2000. na optuženičku klupu sjelo pet medicinskih sestara zajedno sa bugarskim ljekarom Zdravkom Georgijevom i već pomenutim Palestincem dr. Ašarafom Alahdžudžom, te devet libijskih državljana, i to iz rukovodstva dječije klinike.

Optuženi su da su počinili krivična djela “koja su vodila nekontrolisanom ubijanju ljudi, s ciljem narušavanja bezbjednosti države”, te da su ubrizgavanjem virusa HIV zarazili 393 djece. A za takve grijehe libijski zakon predviđa smrtnu kaznu. Proces je stoga vođen pred Narodnim sudom (specijalnim sudom samo za slučajeve vezane za ugrožavanje nacionalne bezbjednosti).

S obzirom na to da je suđenje izazvalo interesovanje širom svijeta, službenog posmatrača na proces poslala je i Međunarodna fondacija Gadafi, kojom predsjedava sin libijskog vođe Gadafija, što je ubrzo dalo i rezultate.

Sedamnaestog februara 2002. odbačen je dio optužbe koji govori o zavjeri protiv libijske države, a šestero Bugara je, za izvjesno vrijeme, iz zatvora prebačeno u kućni pritvor. Istovremeno, cijeli slučaj je vraćen u redovnu sudsku proceduru, uz garanciju javnog i pravičnog suđenja. A zatraženo je i stručno mišljenje svjetskih eksperata, francuskog profesora Luka Montenjara i Italijana Vitorija Kolicija, čiji je nalaz bio da je razlog širenja virusa HIV bila infekcija unutar bolnice, do koje je došlo godinu prije nego što je bugarsko medicinski osoblje i stiglo. Jer prvi mališan bio je zaražen još aprila 1997, a Bugari su stigli tek 1988.

Osmog jula 2003. počeo je novi proces pred krivičnim vijećem redovnog suda. Tužilaštvo je ostalo pri navodima da je infekcija djece bio “promišljeni akt”, dok se odbrana, predvođena libijskim advokatom Osmanom Biznatijem, pozivala na nalaze eksperata.

Sud je zatražio i novu ekspertizu, od libijskih doktora, koji su u izvještaju od 29. decembra 2003. naveli da širenje virusa nije bilo unutarbolničko, već da je izazvano “namjernim, tendencioznim aktom”! Odbrana je to negirala, prezentujući pored već pomenutog nalaza francusko-italijanskog tandema i mišljenje trojice američkih eksperata, kao i šefa Pedijatrijske klinike u Rimu prof. Paola Rosija i šefa odjela za sidu prof. Gvida Gatinara.

Ali, sve je bilo uzalud, kao i tvrdnje dviju medicinskih sestara Nasje Nenove i Kristine Velčeve da su njihovi iskazi bili iznuđeni maltretiranjem.

Å estog maja 2004. pet Bugarki i palestinski ljekar osuđeni su na smrt. Miljenik sreće (ili pravde) bio je jedino dr. Zdravko Georgijev, koji je osuđen na četiri godine zatvora, ali pošto je u pritvoru proveo već pola decenije, odmah je pušten, s tim da do pravosnažnosti presude ne može da napušta Libiju.

Smrtne presude izazvale su buru širom svijeta, od Sofije, preko Brisela sve do Vašingtona, a oglasio se i američki predsjednik Džordž Buš.

Vrhovnom sudu Libije prepušteno je da da konačnu riječ. A pravni rebus bio je utoliko delikatniji što je, s jedne strane, trebalo voditi računa o bolnoj istini da je nečijom nepažnjom zaraženo 426 mališana, od kojih je 50 već umrlo, a s druge, da zbog tog strašnog grijeha ne stradaju i nevini.

Poništenje smrtnih kazni

A onda je jednog decembarskog dana 2005. uslijedio i najsretniji dan u životu pet Bugarki i jednog palestinskog ljekara. Jer Vrhovni sud je poništio šest smrtnih kazni i proces vratio na početak.

Sada, međutim, u ponovljenom procesu, tužilac ponovo traži smrtne kazne za “šestorku”. Nad glavama Snežane, Nasje, Kristine, Valentine, Valije i Ašarafa tako se ponovo nadvio Damoklov mač…

Sudbina im je odavno okrenula leđa, a da li će i pravda, pokazaće vrijeme.

Između prava i humanosti

Roditelji nesretno zaraženih libijskih mališina zatražili su obeštećenje od 4,4 milijarde eura. Čak je nagoviješteno da bi pet bugarskih medicinskih sestara moglo biti i oslobođeno, ako bi njihova zemlja dala taj iznos. Bugarska to odbija, ali je zajedno sa SAD, EU i Libijom podržala osnivanje humanitarnog fonda, kako bi se pomoglo dalje liječenje unesrećene djece.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.