Liban kao Sarajevo: Svijet gleda i ne poduzima… ništa!

Liban kao Sarajevo: Svijet gleda i ne poduzima… ništa!


Začuđujuće je to što svijet i dalje radije posmatra nego što se usuđuje nešto poduzeti dvije sedmice nakon izbijanja krize u Libanu, ocjenjuje u četvrtak “The Guardian” u redakcijskom komentaru.

List podsjeća na, kako navodi, međunarodnu sramotu 90-tih godina kada je cijela Evropa gledala kako se napada civilno stanovništvo u Sarajevu sa okolnih brda, kao i na neuspjeh Ujedinjenih naroda da spriječe genocid u Ruandi. Evropske vlade, zaključuje “Guardian”, ne reaguju ni u slučaju Libana.

 

Rimska konferencija očekivano se završila neuspjehom, jer su Sjedinjene Države, uz podršku još jedino Britanaca, blokirale zajedničko saopćenje kojim bi se zatražilo trenutno primirje. Amerika je tim potezom samo još više navukla neprijateljstvo arapskog svijeta, piše “Guardian”, dok je Britanija na njenu sramotu dio toga.

List u redakcijskom komentaru predlaže američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice da otkaže put u Maleziju i vrati se na Bliski istok gdje bi trebalo da izvrši pritisak u korist prekida vatre.

Britanskoj šefici diplomatije Margaret Beckett “Guardian” savjetuje da odgodi odmor u Evropi i otputuje u Teheran gdje postoji britanska ambasada i gdje je njen prethodnik Jack Straw bio čest gost, a Iran i Sirija važan su faktor u ovoj bliskoistočnoj krizi.

“Guardian” zaključuje da Britanija ne bi smjela biti dio budalaštine novoga izraelskog premijera Ehuda Olmerta, koji pokušava utvrditi politički kredibilitet tako što će dokazati da je čvrst isto koliko i Ariel Sharon.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.