Konferencija o procesuiranju ratnih zločina u BiH


U nastavku konferencije “Procesuiranje ratnih zločina u BiH – dostignuća i izazovi” upriličene u Sarajevu razmatrana su praktična pitanja u vezi s primjenom novog krivičnog zakonodavstva, na državnom i entitetskom nivou, te dosadašnje iskustvo u pogledu prijenosa predmeta i dokaza Haškog tribunala (ICTY).

Istovremeno, sudionici skupa, koji je okupio više od 120 predstavnika sudskih i tužiteljskih institucija iz BiH, analizirali su sudsku praksu u oblasti procesuiranja ratnih zločina s aspekta primjene Evropske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći. Kako je u izjavi za FENU pojasnila šef UNDP-ovog pravnog programa Alma Dedić, posebna pažnja tokom današnje sesije posvećena je pitanjima ujednačavanja sudske prakse u procesuiranju ratnih zločina u BiH, te identificiranju ključnih pitanja koja će se razmatrati u sklopu programa entitetskih centara za edukaciju sudija i tužitelja.

Sudionici konferencije ukazali su na neophodnost izrade jedinstvene i sveobuhvatne strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH, te na potrebu bolje zaštite svjedoka i uopće unapređenje tehničke potpore procesu tranzicije pravde.

Istaknuto je kako na entitetskom nivou, odnosno u sklopu kantonalnih (u FBiH) i okružnih sudova (u RS) još nisu uspostavljena posebna odjeljenja za ratne zločine.

Obim obaveza koje u pogledu procesuiranja ratnih zločina stoje pred pravosudnim organima u BiH ilustriran je podatkom o prijavama koje su dosad podnesene protiv 13.000 osumnjičenih za ratne zločine počinjene u BiH.

Samo u okviru bh. Tužiteljstva dosad je pokrenuto 86 istraga protiv 245 osumnjičenih za ratne zločine.

Konferenciju posvećenu rekapitulaciji i valorizaciji dosadašnjih iskustava u procesuiranju ratnih zločina u BiH organizirao je UNDP u BiH u saradnji s entitetskim centrima za edukaciju sudija i tužitelja i uz potporu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.