Kolektivna dženaza za dvije žrtve Prijedora i doline Sane 20. jula

Kolektivna šehidska dženaza za dvije žrtve Prijedora i doline Sane bit će klanjana 20. jula u Kamičanima, a dženazu će predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, saopšteno je danas u Sarajevu na završnoj konferenciji za medije Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula – Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina s elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane 1992. godine.

Medijima su predstavljene aktivnosti i sadržaji obilježavanja ovog dana, s posebnim težištem na organizaciju kolektivne dženaze 20. jula.

– Kada je u pitanju obilježavanje godišnjice, važno je istaći da Islamska zajednica nosi ovo obilježavanje, ali je primjetno sve više uključivanje državnih institucija. Organizacioni odbor je intenzivno radio i pripremio brojne aktivnosti.

Ovim putem apeliram na državu da izdvoji više sredstava, kako bi što više porodica pronašlo najmilije.

Još uvijek veliki broj porodica nema informacije o žrtvama. Također, apelujemo na porodice da, kada su u pitanju već pronađeni ostaci, da ne odgađaju dženazu – izjavio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula.

Press3.JPG - Kolektivna dženaza za dvije žrtve Prijedora i doline Sane 20. jula

Ove godine je planiran i biciklistički maraton “Bihać – Prijedor – Kamičani”, edukativni sadržaji, vjerske aktivnosti prije i na dan dženaze, kao i direktni televizijski prijenos komemoracije i dženaze 20. jula.

Nakon 31 godinu, porodice će ukopati posmrtne ostatke Ferida Sikirića iz Hambarina i Izeta Mešića iz Zagrada.

– Do sada smo posmrtne ostatke ubijenih Prijedorčana našli na 503 lokacije, od toga 73 masovne grobnice. Posmrtne ostatke smo našli u tri države, u deset različitih opština, što govori o razmjeri zločina. Mi još uvijek tragamo za oko 18 posto osoba. Brojni su izazovi sa kojima se susrećemo. Ove godine imamo dvije žrtve, zbog toga što porodice nisu u prilici da kopaju svoje najmilije iz njima poznatih razloga – naglasio je Mujo Begić, šef Ureda Instituta za traženje nestalih u Bosni i Hercegovini i istraživač.

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava će 19. jula u 11.00 sati krenuti iz identifikacionog centra Šejkovača i proći većinom krajiških gradova, a dolazak u Kamičane planiran je u 20.00 sati, nakon čega će biti proučen kelimei-tevhid i hatma-dova pred duše šehida.

– Sve je spremno za kolektivnu dženazu. Ističemo sve one koji doprinose obilježavanju ove godišnjice i koji doprinose čuvanju istine i ovom prilikom im zahvaljujemo.

Naša borba za isticanje onog što se dešavalo jeste sušta potreba i bit će još jača.

Što se tiče samog programa, 19. jula ćemo dočekati tabute i upriličiti vjerski program. Na dan dženaze imat ćemo vjerski program, ali i kulturne sadržaje. Nadamo se velikoj posjeti i pozivamo sve one koji mogu, žele i na bilo koji način saosjećaju s nama, budu toga dana u Kozarcu – poručio je ovom prilikom hafiz Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac i član Organizacionog odbora.

Vjerski program na dan dženaza počinje u 12.00 sati. Podne-namaz je u 13.00 sati, a dženaza-namaz u 13.30 sati, nakon čega će uslijediti prenošenje tabuta na mezarje i ukop.

(Mina)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.