Kolektivna dženaza za dvije žrtve Prijedora i doline Sane 20. jula

Kolektivna šehidska dženaza za dvije žrtve Prijedora i doline Sane bit će klanjana 20. jula u Kamičanima, a dženazu će predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, saopšteno je danas u Sarajevu na završnoj konferenciji za medije Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula – Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina s elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane 1992. godine.

Medijima su predstavljene aktivnosti i sadržaji obilježavanja ovog dana, s posebnim težištem na organizaciju kolektivne dženaze 20. jula.

– Kada je u pitanju obilježavanje godišnjice, važno je istaći da Islamska zajednica nosi ovo obilježavanje, ali je primjetno sve više uključivanje državnih institucija. Organizacioni odbor je intenzivno radio i pripremio brojne aktivnosti.

Ovim putem apeliram na državu da izdvoji više sredstava, kako bi što više porodica pronašlo najmilije.

Još uvijek veliki broj porodica nema informacije o žrtvama. Također, apelujemo na porodice da, kada su u pitanju već pronađeni ostaci, da ne odgađaju dženazu – izjavio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula.

Press3.JPG - Kolektivna dženaza za dvije žrtve Prijedora i doline Sane 20. jula

Ove godine je planiran i biciklistički maraton “Bihać – Prijedor – Kamičani”, edukativni sadržaji, vjerske aktivnosti prije i na dan dženaze, kao i direktni televizijski prijenos komemoracije i dženaze 20. jula.

Nakon 31 godinu, porodice će ukopati posmrtne ostatke Ferida Sikirića iz Hambarina i Izeta Mešića iz Zagrada.

– Do sada smo posmrtne ostatke ubijenih Prijedorčana našli na 503 lokacije, od toga 73 masovne grobnice. Posmrtne ostatke smo našli u tri države, u deset različitih opština, što govori o razmjeri zločina. Mi još uvijek tragamo za oko 18 posto osoba. Brojni su izazovi sa kojima se susrećemo. Ove godine imamo dvije žrtve, zbog toga što porodice nisu u prilici da kopaju svoje najmilije iz njima poznatih razloga – naglasio je Mujo Begić, šef Ureda Instituta za traženje nestalih u Bosni i Hercegovini i istraživač.

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava će 19. jula u 11.00 sati krenuti iz identifikacionog centra Šejkovača i proći većinom krajiških gradova, a dolazak u Kamičane planiran je u 20.00 sati, nakon čega će biti proučen kelimei-tevhid i hatma-dova pred duše šehida.

– Sve je spremno za kolektivnu dženazu. Ističemo sve one koji doprinose obilježavanju ove godišnjice i koji doprinose čuvanju istine i ovom prilikom im zahvaljujemo.

Naša borba za isticanje onog što se dešavalo jeste sušta potreba i bit će još jača.

Što se tiče samog programa, 19. jula ćemo dočekati tabute i upriličiti vjerski program. Na dan dženaze imat ćemo vjerski program, ali i kulturne sadržaje. Nadamo se velikoj posjeti i pozivamo sve one koji mogu, žele i na bilo koji način saosjećaju s nama, budu toga dana u Kozarcu – poručio je ovom prilikom hafiz Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac i član Organizacionog odbora.

Vjerski program na dan dženaza počinje u 12.00 sati. Podne-namaz je u 13.00 sati, a dženaza-namaz u 13.30 sati, nakon čega će uslijediti prenošenje tabuta na mezarje i ukop.

(Mina)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.