Pokopan Milošević

Na Požarevačkom glavnom trgu oko 17.15 sati završen je ispraćaj bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, nakon čega je povorka krenula prema njegovoj obiteljskoj kući u Nemanjinoj ulici gdje je održana sahrana, izvještavaju srpski mediji.

Ispraćaj je započeo u 10 sati ujutro, a nakon trosatnih govora o Miloševiću održanih u Beogradu i Požarevcu, povorka sa posmrtnim Miloševićevim ostacima krenula je prema Miloševićevoj obiteljskoj kući gdje su se već nalazili bivši predsjednik Vlade Srbije i potpredsjednik Vlade SRJ Nikola Å ainović, koji je optužen pred Haškim tribunalom, bivši predsjednik ruske Dume Sergej Baburin, zamjenik predsjednika SRS Tomislav Nikolić, supruga predsjednika SRS-a Jadranka Å ešelj, te predsjednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov.

 

Automobil u kojemu se nalazi Miloševićev lijes kretao se kroz red kojega su stvorili okupljeni građani, a koji su na automobil sa Miloševićevim posmrtnim ostacima bacali cvijeće, da bi se zaustavio pred dvorištem kuće opasane visokim zidom, u kojoj je Milošević pokopan.

Ispod lipe u Miloševićevom dvorištu iskopan je grob s dva grobna mjesta te postavljen crveni tepih. Kovčeg s tijelom Miloševića spušten je u obiteljsku grobnicu nakon što su poruke Mire Marković i Marka Miloševića pročitali Bogoljub Bjelica, dužnosnik Socijalističke partije Srbije, i Ljiljana Milanović, bivša urednica Informativnog programa Radio-televizije Srbije, u vrijeme Miloševićevog režima.

Sahrana koja je u Požarevcu predviđena za 15 sati, odgođena je za 17 sati budući su se govori i ispraćaj kojemu je nazočilo više od 80.000 ljudi neplanirano odužili. Na samoj sahrani nazočilo je oko 10.000 pristaša Miloševićeve zločinačke politika.

Na ispraćaju u Beogradu govorili su uglavnom Miloševićevi istomišljenici tako da je bivši jugoslavenski predsjednik uglavnom opisivan kao heroj koji se hrabro borio za svoju zemlju.

Pored kovčega je bilo i nekoliko umirovljenih vojnih časnika u svečanim odorama, a koji nemaju zakonsko pravo nositi svečane uniforma na javnom mjestu bez odobrenja nadležnih. Među njima bio je i general Dragoljub Ojdanić, kojemu je dopušteno da na slobodi čeka suđenje pred Haškim sudom.

Podsjećamo, nitko od obitelji Slobodana Miloševića nije nazočio njegovu pogrebu. I pored povlačenja potjernice koja je bila raspisana za Mirom Marković, ona ipak nije nazočila sahrani svog muža. Pogrebu Slobodana Miloševića ne prisustvuju ni njegovi sin ni kći, Marko i Marija.

“Zbog kontroverznih izjava vlasti u Srbiji, a naročito zbog prijetnji i ucjena upućenih supruzi predsjednika Srbije, obitelji se u stvari onemogućava dolazak na sahranu i obitelj na njoj neće biti prisutna”, izjavio je bliski Miloševićev prijatelj Milorad Vučelić.

Miloševićeva kći Marija, koja se za vrijeme pogreba nalazi u Cetinju, ogorčena odlukom da njen otac bude sahranjen u Požarevcu, najavila je pokretanje postupka za ekshumaciju nakon čega bi Miloševićevo tijelo trebao biti sahranjeno u Crnoj Gori.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.