Taranjac i ostali: Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je materijalne dokaze na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene u julu 1992. na području Ljubije kod Prijedora.

Slobodan Taranjac i drugi. Foto: Sud BiH

Tužilaštvo je uložilo oko 170 materijalnih dokaza, među kojima su dokumenti o statusu optuženih tokom rata, kao i oni koji se odnose na formiranje i rad Kriznog štaba u Prijedoru i Rejonskog kriznog štaba u Ljubiji.

Odbrane su prigovarale na dokumente bez potpisa i pečata, kao i na relevantnost nekih akata. Dragan Međović, branilac prvooptuženog Slobodana Taranjca, ocijenio je da dio dokaza nema veze s optuženim.

“Ovi zapisnici sa sjednica Kriznog štaba opštine Prijedor ne mogu se dovesti u vezu sa prvoptuženim”, rekao je Međović.

On je dodao da je zahtjev građana Mjesne zajednice Donja Ljubija za puštanje mještana iz logora upućen Kriznom štabu u Prijedoru i da su oni bili zatočeni u tom gradu.

Tužilac Izet Odobašić je kazao da Tužilaštvo dokazuje da je prvooptuženi odlučivao o skoro svim oblicima života, te da su Hrvati i Bošnjaci bili prisiljeni napustiti to područje zbog širokog i sistematskog napada.

Dio zapisnika Kriznog štaba u Prijedoru i još nekih akata, kako je napomenuo tužilac, dobrovoljno je predao Taranjac. Optuženi je kazao da je taj materijal sačuvao radi pisanja jedne knjige, a da se iz dokumentacije Kriznog štaba u Ljubiji “vidi šta je radio”.

Tužilac je u dokaze uvrstio i izvode iz matične knjige umrlih za 63 lica – žrtava obuhvaćenih optužnicom.

Odobašić je privremeno povukao prijedlog za uvođenje izvještaja o kriznim štabovima bosanskih Srba, koja je uložena kao dokaz na suđenjima u Haškom tribunalu, nakon prigovora Odbrana da se, bez saslušanja autora tog dokumenta, povređuje pravo Odbrane jer je onemogućena da postavi pitanja.

Slobodanu Taranjcu, Ranku Babiću, Ranku Došenoviću, Zdravku Paniću, Trivi i Milanu Vukiću, Slobodanu Kneževiću i Miloradu Obradoviću sudi se za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – koji su bili zatvoreni u Domu u Miskoj Glavi, a potom i na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine.

Prema optužnici, Taranjac je bio predsjednik Kriznog štaba u Ljubiji, Došenović pomoćnik komandanta za bezbjednost Šestog ljubijskog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, a ostali pripadnici čete iz Miske Glave, odnosno vojne i civilne policije.

Suđenje se nastavlja 10. aprila.

(Marija Taušan; Detektor)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.