MODING JUNIOR-Njihove metalne konstrukcije ugrađene su u pulske bazene, Studentski dom i bolnicu

Kada je prije 50 godina Fadil Modronja došao iz Prijedora i vario u pulskom Uljaniku, nije ni pomišljao da će 50 godina kasnije slaviti skoro tri desetljeća poslovanja Moding Juniora, vlastite uspješne tvrtke za proizvodnju i montažu čeličnih konstrukcija te zavarivačke usluge, smještene u industrijskoj zoni, preko puta Metisa. To je onaj dio malog poduzetništva koji tvori bazu stabilnog gospodarstva, a kojeg u Hrvatskoj kronično nedostaje. Uspijevaju oni najuporniji ili, možemo reći, najotporniji.

Pogoni u Hrvatskoj i Bosni

Tvrtka je još 1986. nastala u Prijedoru i BiH s početnom idejom pružanja montažerskih i zavarivačkih usluga. Efikasnom strategijom koja će pridonijeti uspješnosti poslovanja pokrenuta je samostalna proizvodnja i montaža čeličnih (metalnih) konstrukcija te je razvijena prepoznatljiva proizvodna linija. I onda se 90-ih dogodio rat, a to znači gubitak svega i novi početak. Modronja se vraća u Hrvatsku, prvi uvozi “metalurgiju” te 1993. uz napredna tehnološko-organizacijska rješenja poduzeće prerasta u proizvodno-trgovački kompleks sposoban da udovolji tržišnim zahtjevima.

Danas tvrtka posluje uključujući prodajno-proizvodne centre u Puli, Prijedoru i Brčkom, a bavi se proizvodnjom svih vrsta čeličnih i metalnih konstrukcija, poput hala, skladišta, sportskih objekata, poslovnih trgovačkih objekata, benzinskih pumpi, graničnih i cestovnih prijelaza, nadstrešnica, elemenata i sklopova čelika. Ima toga. Radi se. Stalno. Glavna proizvodnja je u Prijedoru, dok se u Hrvatskoj odvija sekundara proizvodnja i montaža.

Trenutno izrađuju konstrukcije za luksuzni hotel koji se gradi u Ližnjanu. U Puli su bili angažirani u projektima izgradnje Gradskih bazena, Studentskog doma i zgrade ginekologije u bolnici. Na Lošinju su pak bili angažirani u uređenju Muzeja Apoksiomena, a sudjelovali su u konstrukciji čak 16 graničnih prijelaza postavljenih na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Američki san

Ni Moding, međutim, nije zaobišla korona. – Ostao sam bez montažne grupe koja je radila po cijeloj Hrvatskoj, veli Modronja. Prije korone imali su 35 zaposlenih, a nakon pandemije ta je brojka pala na 20. I promet je, kaže, smanjen s 20 na 12 milijuna kuna. Naš sugovornik, međutim, kaže da je tako bolje.

– Manje radnika, manji rizici, mudro komentira ovaj vitalni 74-godišnji poduzetnik. Radišan, aktivan, duhovit, ne razmišlja o umirovljenju. I dalje je u pogonu. Sa svakim radnikom razgovara kao s članom obitelji. U hali još uvijek radi jedan koji je s njim od početaka. Životno poslovno prijateljstvo. Fadil utjelovljuje, kako se kaže – američki san. Krenuo je od nule i sa svojih deset prstiju, žarom u ruci i srcu stvorio tvrtku koju uspješno vodi kroz sve gospodarske prilike. Prvo rat u Jugoslaviji, pa recesija 2008. i taman kada su svi gospodarstvenici stali na noge i kada je 2020. godina trebala biti najbolja ikada – dogodila se korona. Rat u Ukrajini trenutno diktira cijene na tržištu. Cijene metala, čelika, željeza lete u nebo, kaže Modronja.

– Prije 15-ak dana sirovine su poskupjele za 30 posto. A prije toga je također poskupjelo. U odnosu na prošlu godinu, cijene su porasle sto posto. Predviđa se da će u drugoj polovici ove godine cijene još jednom porasti i to za 50 posto, predviđa Fadil. No, unatoč skoku cijena, investicije nisu stale. Posla ima, posebno kad je riječ o stranim naručiteljima.

Manje ljudi bolje radi

I nije sirovina jedini problem, već i radna snaga. U njegovoj tvrtki u BiH radnici imaju veće plaće nego u Hrvatskoj. Dokazuje to i platnim listama.

– Dobre radnike treba nagraditi da ne odu u Njemačku. Hrvatska je izgubila Bosance te dobila Nepalce i Filipince. I u Puli je ista situacija: poslije pada Uljanika, Bosanci su otišli iz građevine i iz svega. I ja imam problema. Bosanac iz Bosne kroz Hrvatsku samo prolazi da bi se registrirao u Sloveniji. Čak i pasivni slovenski krajevi dobivaju Bosance, a Hrvatska ih ovakvom radnom politikom ne može zadržati. Bosanci su najbolji radnici, zaključuje Fadil koji ima životnog iskustva za čitav roman.

U Uljaniku je sudjelovao u gradnji velikih brodova poput Berge Istre. Prisjeća se dolaska u Arsenal nakon što je radio u škveru u Splitu i 3. maju. Nakon dolaska u pulsko brodogradilište te je 1972. godine izjavio:”Sve će propasti osim Uljanika”. Međutim, dogodilo se što se dogodilo za što znamo tko je kriv, komentira.

No, zato on opstaje: upornim radom i dobro promišljenom strategijom bez megalomanskih apetita koje krasi hrvatsko gospodarstvo. “Imamo manje ljudi, ali bolje radimo. Zato dobrog radnika dobro plaćam”, zaključuje Fadil Modronja.

 

(Lara BAGAR; Glas Istre)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen
  • slice
  • kharlâ
  • piero foscari
  • Arsenale

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.