Šta je Bakir Izetbegović radio u Kozarcu? Kakav je pristup Javnog RTV servisa RS procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini

Izetbegović je danas u Kozarcu kod Prijedora rekao, između ostalog, da u BiH „nije bilo nesretnog sukoba, već agresija, genocid i etničko čišćenje“.

Ovako se završava  tekst SRNA-e, objavljen u utorak 20. 7. 2021. godine na portalu Radio Televizije Republike Srpske  pod naslovom „Kojić: Izetbegović i SDA da osude zločine nad Srbima“.

U tom tekstu možemo pročitati reakciju Milorada Kojića, direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, na izjave Bakira Izetbegovića. Onda su uslijedile i izjave Snježane Novaković Bursać, Lazara Prodanovića, Dušanke Majkić, Nenada Stevandića, Mihajla Parađina i Gorana Šehovca.

Na prvi pogled, ovo je još jedan verbalni sukob srpskih i bošnjačkih političara oko karaktera rata u Bosni i Hercegovini, definicije genocida i etničkog čišćenja.

Ali to nije važno, važno je nešto drugo.

Ako pratite samo RTRS, nikada ne biste saznali šta je razlog dolaska Bakira Izetbegovića u Kozarac i zbog čega je to rekao baš tada.

Elem, tog utorka je obavljena kolektivna dženaza 12 Bošnjaka, u Memorijalnom centru Kamičani, ubijenih u proteklom ratu. Dženazi je prisustvovao, pored ostalih, i Bakir Izetbegović.

Ali taj događaj se za Radio Televiziju Republike Srpske nije ni desio, jer bi odatle proizašao pregršt veoma komplikovanih pitanja za svakog istinoljubivog Srbina.

·     Ko je pobio te bošnjačke civile?

·     Zbog čega su ubijeni?

·     Zašto se sahranjuju 25 godina nakon rata?

·     Ko je za to kriv?

Po ko zna koji put, Radio Televizija Republike Srpske ne želi da sekira „srpski svet“ pričom o stradanjima bošnjačkih i hrvatskih civila, koji su 90-ih ubijeni od vojske i policije Republike Srpske, i onda potpuno ignoriše njihove sahrane i komemoracije, dok istovremeno optužuje bošnjačke političare da ne žele pomirenje i suživot.

Morate priznati da Javni RTV servis Republike Srpske ima čudan pristup procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Na kraju krajeva, sahrana ovih 12 ljudi  mogla bi da otvori i pitanje gdje se nalaze tijela 588 ubijenih prijedorskih Bošnjaka i Hrvata za kojima se još uvijek traga.

Jer nije srpski ćutati, a pogotovo skrivati masovne grobnice.

 

(analiziraj.ba)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.