Sretna i beriketna 1427. hidžretska godina

Sretna i beriketna 1427. hidžretska godina


Reisu-l-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić uputio je poruku povodom Nove 1427. hidžretske godine. U poruci kaže: “Muslimani su izabrali da Hidžra bude crta u povijesti koja određuje njihovu orijentaciju u vremenu. Tom hidžretskom crtom obilježeno je kosmičko vrijeme u kojem misija posljednjeg Božijeg vjerovjesnika Muhameda (a.s.) ima zadatak da čovjeka podigne iz stanja stajanja u stanje kretanja. Jer Hidžra označava kretanje iz jednog u drugo mjesto, iz jednog u drugo vrijeme. I kao što se Sunce, Mjesec i Zemlja kreću u kosmosu da bi se kosmički život obnavljao, tako se i čovjek u povijesti kreće da bi se ljudski život obnavljao i održavao.

Stajanje u jednom mjestu i jednom vremenu nije održivo.
Musliman je ustao u Mekki i svojom kretnjom do Medine pokazao što treba činiti da se izađe iz svijeta nevjere u svijet vjere, iz svijeta neslobode u svijet slobode, iz svijeta džahilijjeta u svijet znanja, iz svijeta beznađa u svijet nade. Jer pokret ljudskog duha je kao pokret Mjeseca koji, što se više kreće svojom iskonskom putanjom sve više sja, pa i onda kad ga crni gusti oblaci prekrivaju. I kao što Mjesec uvijek ostaje isti u svom sjaju iako mijenja položaj i veličinu, tako isto čovjek u islamu ima isti nur iako mijenja svoj položaj.
Još jednom, i kao što se Mjesec uvijek vraća tamo odakle je krenuo, tako isto se i musliman vratio tamo odakle je krenuo, iz Mekke. Nakon hidžre sve je bilo drugačije – i Mekka, i Medina, i svijet u kojem se čovjek kreće, ali opet sve isto kao nekada u vrijeme Ibrahima (a.s.). Hidžra je, dakle, bila ta najduža kretnja koja je spojila najdalje krajeve vremena u jedno vrijeme koje nazivamo hidžretsko. Hidžra je bila sjajna putanja čovjeka od Zemlje do neba u kojoj su se stopile sve zvijezde u jednu zvijezdu koja se zove islam. Danas kada Zemlja promijeni položaj u odnosu na Sunce i kad za nas ovdje nastane noć, završit će se 1426. godina od događaja Hidžre i počet će prvi dan mjeseca muharrema u 1427. godini. Muslimani širom svijeta danas ulaze u Novu godinu s velikim bremenom povijesti u kojoj je bilo velikih uspona, ali i velikih padova, sjajnih pokreta, ali i sramnih uzmicanja. Hidžra je bila teški čin odluke: da li prihvati ropstvo radi mira ili podnijeti žrtvu radi slobode. Bila je to pojedinačna odluka radi zajedničkog dobra, i zajednička čin radi pojedinačne sreće.
Hidžra se morala dogoditi – da se zasluži pobjeda, da se poštuju sporazumi, da se može živjeti u prijateljstvu i bratstvu. Allah je zadovoljan prvim muslimanima, muhadžirima i ensarijama, i svim onima koji ih slijede dobra djela čineći, a i oni su zadovoljni Njime; za njih je On pripremio džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, i oni će vječno i zauvijek u

Reis: Cerića: Hidžra nije cilj sam po sebi. Hidžra je put da se dođe do cilja kojem su prvi muslimani težili i kojem treba danas da teže muslimani. A to je da žive u istini vjere i u pravdi zajednice ljudi.

njima boraviti. To je veliki uspjeh (el-Tevbeh, 100).
Kad su muhadžiri i ensarije postali jedno, mušrici su postali drugo.
Kad su se muhadžiri i ensarije pobratimili u vjeri i osnažili, mušrici su se razbratimili u širku i oslabili.
Kad su muhadžiri i ensarije podizali svoju zajednicu na međuljudskoj i međuvjerskoj slozi, mušrici su propadali u svojoj oholosti.
Kad su muhadžiri i ensarije dokazali svoju bratsku ljubav na Bedru, širk mušrika je bio poražen.
Kad su muhadžiri i ensarije pokazali svoju razboritost na Hudejbijji, mušrici su izgubili orijentaciju.
Kad se Poslanik sa muhadžirima i ensarijama vratio u Mekku, mušrika više nije bilo.
Hidžra nije cilj sam po sebi. Hidžra je put da se dođe do cilja kojem su prvi muslimani težili i kojem treba danas da teže muslimani. A to je da žive u istini vjere i u pravdi zajednice ljudi. Nosioci pokreta Hidžre su muhadžiri i ensarije.
Muhadžiri među nama su oni koji se ne mire sa krivdom i sa ohološću mušrika koji ne poštuju čovjeka i njegovo dostojanstvo. A ensarije su oni koji pomažu svakog onoga koji otvara nove puteve vjere i znanja, koji radi na ljudskom uspravljanju – moralnom i duhovnom, kulturnom i patriotskom, znanstvenom i ekonomskom.
Nova hidžretska godina je prilika da svako od nas pogleda u svoju dušu i u njoj prepozna svoju volju da bude muhadžir koji je spreman da zakorači iz svijeta nevjere u svijet vjere, iz svijeta beznađa u svijet nade, iz svijeta bijede u svijet života dostojnog čovjeka.
I nova hidžretska godina je prilika da provjerimo svoje srce koliko je spremno da se žrtvuje za drugoga kako bi nam svima bilo bolje u domu i domovini, u džamiji i u školi, u državi i na poslu. S ovim mislima i nadom da smo spremni prihvatiti izazove hidžre u smislu da se nećemo pomiriti sa lažima i krivdama, od srca čestitam novu 1427. hidžretsku godinu svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori sa dovom Allahu uzvišenom da u nama sjedini hidžretsku odlučnost da mijenjamo svijet na bolje i ensarijsku požrtvovnost da pomognemo čovjeku ma ko bio i ma gdje živio.
Također, učim dovu Allahu Uzvišenom da u svijetu vlada mir i povjerenje među ljudima i narodima. Posebno tamo gdje su ljudi ugroženi od prirodnih nepogoda i ljudskih ratova” ”“ riječi su reisa Cerića.

U ime uredništva Kozarac.ba upućujemo svim našim posjetiocima i članovima srdačne čestitke povodom nastupajuće 1427. godine.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen
  • slice
  • kharlâ
  • piero foscari
  • Arsenale

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.