Mirzet Zulić – Mačak – ‘ČUVAJTE MI BORCE’

Niz jedan vlašićki obronak, kroz drveće, šunjaju se borci Prve čete. Pred njima malo odmakao Mirzet pa se oprezno prebacuje, od bukve do bukve, i šapatom javlja motorolom komandi: ”Ovdje mačak, skoro smo stigli”.

Ovog toplog majskog dana, na nedavno oslobođenom Bjeljiku, Prva četa nije u svom punom sastavu. Skoro svi stariji borci, ne po godinama nego po vremenu provedenom u Armiji R BiH, otišli su u Travnik, na dženazu Samiru Hrustiću, koji prije tri dana poginu pri oslobađanju Duga i Javorka. Akcije na Vlašiću još traju pa je četa, i tako oslabljena morala na zadatak.

Zulić Mirzet, za saborce Mačak, inače komandir drugog voda, ovaj dan na Bjeljiku vodi četu. Bilo bi mu mnogo lakše da su tu i ostali sa kojima je još od ‘92. godine, od onoga augusta kada je prognan iz svog Trnopolja, ali zadatak, i bez njih, mora se izvršiti.

Iskusni ratnik, isturio se na čelo i odvojio malo od ostalih, ne htijući nikom drugom da odredi tu opasnu ulogu.

Danas se napada na više pravaca: Njegova četa se spušta niz padinu Bjeljika dok preko njih prelijeću granate, i naše i neprijateljske, a desno od njih odjekuje i pješadijska paljba. Iznenada, odnekud ih zasipa na desetine granata. Jedna od njih pada Mirzetu pred noge, i tu je kraj.

Prije nego je izdahnuo, uspio je samo reći:

”Čuvajte mi borce”.

Zulić Mirzet, sin Kasimov, poginuo je u svojoj dvadeset četvrtoj godini, 21. maja 1994. godine, na Vlašiću, daleko od svog rodnog Trnopolja.

Smrt je opet probrala jednog od najboljih u Prvoj četi, Prvog bataljona, 17. Viteške krajiške brigade.

A voljeli su ga, svi su ga mnogo voljeli u Sedamnaestoj. U njegovom vodu ”Šesta flota”, koji je povodom Druge godišnjice Armije R BiH proglašen za najbolji vod u tadašnjoj operativnoj grupi Bosanska krajina, 3. korpusa naše Armije, nakon njegove pogibije nastala je velika praznina.

Nestalo je blagog, tamnoputog lica Mirzetovog, njegovog lijepog osmjeha, mirnoće sa kojom je išao u akcije i žestine u boju.

Svega je nestalo, kao i mnogih drugih divnih osobina poginulih pripadnika ”Šeste flote”: Bijelog, Samira, Benija, Čure i drugih velikih ljudi i boraca.

Blijede uspomene na borbe na Vlašiću, Jajcu, Vitezu, Visokom… ali i sada, nakon rata, njegove posljednje riječi: ”Čuvajte mi borce”, odjekuju ovim našim bosanskim predjelima, upućene nekom, da ih čuje, i posluša.

(Otrgnuto od zaborava; E. Ramulić, oktobar 1996. godine)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen
  • slice
  • kharlâ
  • piero foscari
  • Arsenale

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.