KAKO JE FORMIRANA “REDŽINA MILICIJA”

KAKO JE FORMIRANA “REDŽINA MILICIJA”


U Kozaruši je živio Redžo, po nacionalnosti Rom, koji je dobro govorio njemački. U Prijedoru su bili Nijemci koji su čuvali rudnik željezne rude u Ljubiji. Bojeći se partizana, jer su na svim frontovima gubili rat, Nijemci su željeli da imaju što više saradnika koji bi mogli pomoći.

Redžo je otišao s nekim Kozarčanima u Prijedor i zatražio oružje od Nijemaca da naoruža sposobne Kozarčane za odbranu Kozarca od partizana.

Nijemci su to svesrdno prihvatili i dali oružje Redži, koji je to oružje podjelio dobrovoljcima, a oni su išli po selima i prisilno natjerali sposobne da stupe u odbranu Kozarca od partizana. Pošto je Kozarac bio vrlo strateško uporište, partizani su više puta pokušavali da ga zauzmu ali je Redžina milicija uspijevala da ga odbrani…

Medžutim, u julu 1944. godine partizani su ogromnom vojskom opkolili Kozarac i uspijeli su ga zauzeti, a Redžinu miliciju su protjerali u Prijedor, a dosta ih je i izginulo.

Također su i partizani imali velike gubitke. Nijemci iz Prijedora nisu htijeli, ili nisu smijeli, priteći u pomoć, tako da su Kozarac definitivno zauzeli partizani, a kasnije su zauzeli i Prijedor. Partizani, ogorčeni i ljuti što su pretrpjeli velike gubitke prilikom zauzimanja Kozarca, dotjerali su na Krkiće sve muškarce koji su se zatekli u Kozarcu, i tu ih poubijali.

Tih dana su partizani pljačkali po Kozarcu jer im je to bilo dopušteno. Odnijeli su sve što su mogli, a naročito žito i goveda. Tada je skoro pola kozaračkog stanovništva pobjeglo preko rijeke Gomjenice u Čelu bojeći se odmazde od partizana. Nakon izvjesnog vremena vratili su se svojim kućama….

Prenešeno iz knjige:”Džamije i džemati KOZARCA” od Hadži Teufik ef. Hadžića

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.