Više od sporta

Više od sporta


Sve je spremno za večerašnju fudbalsku utkamicu između reprezentacija BiH i Srbije i Crne Gore, koja je proglašena događajem visokog rizika. Fudbalski savez domaćina čini sve da se utakmica odigra bez izgreda.

Fudbalski savez Srbije i Crne Gore uputio je poziv, prije svega, navijačima da ne dozvole sebi bilo kakve ekscese. U pozivu se navodi da treba dočekati na topao i lijep način bosanskohercegovačke reprezentativce onako kako su dočekani izabrani fudbaleri Državne zajednice na Koševu. Beogradski mediji podsjećaju da su domaćini čak poslali svoje autobuse po navijače gostujuće reprezentacije.

 

Što se, pak, tiče sadašnjeg gostovanja reprezentacije BiH događa se nešto za svjetske prilike potpuno neoubiočajeno. To je najplastičnije objasnio generalni sekretar Fudbalskog saveza BiH, Munib Ušanović: «Naša stvarnost je sasvim drugačija u odnosu na sve druge reprezentacije u svijetu. Na utakmicu između Srbije i Crne Gore doći će veliki broj navijača iz BiH koji će navijati protiv reprezentacije BiH, odnosno za SCG. To zasigurno nema nigdje u svijetu».

Radi se, prije svega, o navijačima iz Republike Srpske koji će doći u velikom broju. To je jedan od razloga što su mjere bezbjednosti dignute na najviši stepen. Naime, organi reda se plaše eventualnih kontakata tih i navijača iz Federacije o čijem broj postoje različite informacije. Stiče se utisak da se u medijima i u izjavama sportskih radnika kao i javnih ličnosti uopšte više vodi briga o tome kako će sve to proteći nego kakav će biti rezultat. Vjerovatno i zbog toga što svi vjeruju u pobjedu. Međutim, niko ne podcjenjuje protivnika.

Kapiten reprezentacije BiH Sregej Barbarez je i sam u svojim procjenema bio smiren i naglasio:«Da smo vrlo sretni da se nalazimo u ovoj ulozi da imamo takoreći svoju sudbinu u svojim rukama i da možemo sami odlučivati o njoj. To je najvažnija stvar. To nam je jasno i toga su svjesni svi momci tako da se ne brinem da ćemo zakazati».

Što se tiče medija, pored bombastičnih naslova da će «Marakana progutati zmajeve od Bosne» u napisima se potencira fer borba i naglašava značaj pristojnog ponašanja navijača. Sudeći po spremnosti policije koju je pokazala prilikom treninga odabranih fudbalera BiH malo je vjerovati da će im večeras bilo šta promaći.

Danas je “dan D” za bosanskohercegovački nogomet – utakmica naše zemlje protiv Srbije i Crne Gore u borbi za baraž za Svjetsko prvenstvo. Stadion Marakana – 20 sati i 30 minuta.

Možda i u svom najvećem ispitu, naš tim imat će podršku sa tribina.

Samo iz Sarajeva jutros je ka Beogradu, u sedam autobusa, krenulo nekoliko stotina navijača nogometne reprezentacije BiH.

Veliku podršku dat će i navijačka grupa BH Fanaticosi iz Brčkog koja je pozvala sve građane Distrikta, te Bosne i Hercegovine da navijaju za svoju zemlju.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.