Više od sporta

Više od sporta


Sve je spremno za večerašnju fudbalsku utkamicu između reprezentacija BiH i Srbije i Crne Gore, koja je proglašena događajem visokog rizika. Fudbalski savez domaćina čini sve da se utakmica odigra bez izgreda.

Fudbalski savez Srbije i Crne Gore uputio je poziv, prije svega, navijačima da ne dozvole sebi bilo kakve ekscese. U pozivu se navodi da treba dočekati na topao i lijep način bosanskohercegovačke reprezentativce onako kako su dočekani izabrani fudbaleri Državne zajednice na Koševu. Beogradski mediji podsjećaju da su domaćini čak poslali svoje autobuse po navijače gostujuće reprezentacije.

 

Što se, pak, tiče sadašnjeg gostovanja reprezentacije BiH događa se nešto za svjetske prilike potpuno neoubiočajeno. To je najplastičnije objasnio generalni sekretar Fudbalskog saveza BiH, Munib Ušanović: «Naša stvarnost je sasvim drugačija u odnosu na sve druge reprezentacije u svijetu. Na utakmicu između Srbije i Crne Gore doći će veliki broj navijača iz BiH koji će navijati protiv reprezentacije BiH, odnosno za SCG. To zasigurno nema nigdje u svijetu».

Radi se, prije svega, o navijačima iz Republike Srpske koji će doći u velikom broju. To je jedan od razloga što su mjere bezbjednosti dignute na najviši stepen. Naime, organi reda se plaše eventualnih kontakata tih i navijača iz Federacije o čijem broj postoje različite informacije. Stiče se utisak da se u medijima i u izjavama sportskih radnika kao i javnih ličnosti uopšte više vodi briga o tome kako će sve to proteći nego kakav će biti rezultat. Vjerovatno i zbog toga što svi vjeruju u pobjedu. Međutim, niko ne podcjenjuje protivnika.

Kapiten reprezentacije BiH Sregej Barbarez je i sam u svojim procjenema bio smiren i naglasio:«Da smo vrlo sretni da se nalazimo u ovoj ulozi da imamo takoreći svoju sudbinu u svojim rukama i da možemo sami odlučivati o njoj. To je najvažnija stvar. To nam je jasno i toga su svjesni svi momci tako da se ne brinem da ćemo zakazati».

Što se tiče medija, pored bombastičnih naslova da će «Marakana progutati zmajeve od Bosne» u napisima se potencira fer borba i naglašava značaj pristojnog ponašanja navijača. Sudeći po spremnosti policije koju je pokazala prilikom treninga odabranih fudbalera BiH malo je vjerovati da će im večeras bilo šta promaći.

Danas je “dan D” za bosanskohercegovački nogomet – utakmica naše zemlje protiv Srbije i Crne Gore u borbi za baraž za Svjetsko prvenstvo. Stadion Marakana – 20 sati i 30 minuta.

Možda i u svom najvećem ispitu, naš tim imat će podršku sa tribina.

Samo iz Sarajeva jutros je ka Beogradu, u sedam autobusa, krenulo nekoliko stotina navijača nogometne reprezentacije BiH.

Veliku podršku dat će i navijačka grupa BH Fanaticosi iz Brčkog koja je pozvala sve građane Distrikta, te Bosne i Hercegovine da navijaju za svoju zemlju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.