Stotine Bosanaca na ulicama St. Louisa

Stotine Bosanaca i Hercegovaca koji žive u američkom gradu St. Louisu izašli su i večeras na ulice toga grada kako bi još jednom skrenuli pažnju tamošnjim vlastima i policiji na svirepo ubistvo 32-godišnjeg Zemira Begića koji je prije nekoliko dana mučki ubijen na ulici St. Louisa u kojem živi oko 70.000 bh. građana.

 Begića je ubio 17-godišnji Robert Mitchell koji je nedugo nakon ubistva uhapšen zajedno sa još dvojicom osumnjičenih.

Nakon ubistva članovi zajednice bh. građana u tom gradu počeli su sa mirnim protestima na ulicama St. Louisa noseći transparente na kojima, između ostalog, piše "Bitni su i životi Bosanaca".

"Nismo došli ovdje da budemo ubijeni", kazao je 32-godišnji vozač kamiona Demir Begović.

On kao i mnogi bh. građani u tom gradu vjeruju da je rasni motiv doveo do zločina američkih tinejdžera koji su Begića usmrtili čekićem pred očima njegove zaručnice i prijatelja.

Načelnik St. Louisa Francis Slay kazao je da ubistvo nema rasni motiv i odbio je bilo kakvu povezanost ovog zločina sa onim u Fergusonu u kojem je policajac Darren Wilson ubio afroamerikanca Michaela Browna.

Ubijeni Begić je u SAD stigao 1996. godine u Uticu u američkoj saveznoj državi New York odakle su preselili u Waterloo u Iowi.

Prema policijskim izvještajima, Begić je zajedno sa zaručnicom i prijateljima sjedio u parkiranom automobilu kada je naišla grupa tinejdžera koja je počela udarati po automobilu. Nakon što je izašao da ih upozori, prvoosumnjičeni Robert je čekićem počeo udarati Zemira koji je kasnije podlegao teškim povredama.

Ovo nije prvi slučaj napada na bh. građane u tom gradu. U maju prošle godine ubijen je 19-godišnji Bosanac Haris Gogić. Već naredne sedmice ubijen je još jedan doseljenik iz Butana.

"Previše mladih ljudi izgubi život bez razloga. Trebamo veću pozornost policije", kazao je 38-godišnji Rusmin Topalović.

(Klix.ba)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors
  • jadis & maintenant
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.