Stotine Bosanaca na ulicama St. Louisa

Stotine Bosanaca i Hercegovaca koji žive u američkom gradu St. Louisu izašli su i večeras na ulice toga grada kako bi još jednom skrenuli pažnju tamošnjim vlastima i policiji na svirepo ubistvo 32-godišnjeg Zemira Begića koji je prije nekoliko dana mučki ubijen na ulici St. Louisa u kojem živi oko 70.000 bh. građana.

 Begića je ubio 17-godišnji Robert Mitchell koji je nedugo nakon ubistva uhapšen zajedno sa još dvojicom osumnjičenih.

Nakon ubistva članovi zajednice bh. građana u tom gradu počeli su sa mirnim protestima na ulicama St. Louisa noseći transparente na kojima, između ostalog, piše "Bitni su i životi Bosanaca".

"Nismo došli ovdje da budemo ubijeni", kazao je 32-godišnji vozač kamiona Demir Begović.

On kao i mnogi bh. građani u tom gradu vjeruju da je rasni motiv doveo do zločina američkih tinejdžera koji su Begića usmrtili čekićem pred očima njegove zaručnice i prijatelja.

Načelnik St. Louisa Francis Slay kazao je da ubistvo nema rasni motiv i odbio je bilo kakvu povezanost ovog zločina sa onim u Fergusonu u kojem je policajac Darren Wilson ubio afroamerikanca Michaela Browna.

Ubijeni Begić je u SAD stigao 1996. godine u Uticu u američkoj saveznoj državi New York odakle su preselili u Waterloo u Iowi.

Prema policijskim izvještajima, Begić je zajedno sa zaručnicom i prijateljima sjedio u parkiranom automobilu kada je naišla grupa tinejdžera koja je počela udarati po automobilu. Nakon što je izašao da ih upozori, prvoosumnjičeni Robert je čekićem počeo udarati Zemira koji je kasnije podlegao teškim povredama.

Ovo nije prvi slučaj napada na bh. građane u tom gradu. U maju prošle godine ubijen je 19-godišnji Bosanac Haris Gogić. Već naredne sedmice ubijen je još jedan doseljenik iz Butana.

"Previše mladih ljudi izgubi život bez razloga. Trebamo veću pozornost policije", kazao je 38-godišnji Rusmin Topalović.

(Klix.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.