Okončana identifikacija 213 tijela žrtava pronađenih u Tomašici

U okviru aktivnosti na ekshumaciji i identifikaciji žrtava iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora, koje se realiziraju pod nadzorom Tužiteljstva BiH, do danas je identificirano 213 žrtava, čiji su kompletni posmrtni ostaci pronađeni u ovoj masovnoj grobnici, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Očekuje se da će do kraja mjeseca biti identificirani svi kompletni posmrtni ostaci, a radi se o 275 kompletnih tijela žrtava, koje će biti identificirane i dostojno ukopane na kolektivnoj dženazi 20. jula ove godine.

Također, u okviru ovog ukopa žrtava, planiran je i ukop oko 20 nekompletnih posmrtnih ostataka, za koje su obitelji pristale da se izvrši ukop. 

Tužiteljstvo BiH insistiralo je da se proces identifikacije odvija što je moguće brže, u skladu s raspoloživim resursima, jer su pronalazak i identifikacija posmrtnih ostataka vrlo važni za obitelji žrtava, koje duže od 20 godina, tragaju za svojim najbližima. Rezultat izuzetnih napora svih osoba uključenih u ovaj proces, je da se su za svega četiri mjeseca, identificirani posmrtni ostaci više od 200 žrtava, te da će u narednih manje od mjesec dana, biti identificirani preostali kompletni posmrtni ostaci, kao i dio nekompletnih posmrtnih ostataka.

Istražitelj Tužiteljstva BiH, kao i tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine sa svojim suradnikom, od početka ekshumacije uključeni su i nadziru proces ekshumacije i identifikacije, a od početka ovog procesa, istražitelj Tužiteljstva BiH je na lokalitetu Tomašica i KIP Šejkovača, proveo više od 130 radnih dana, po svim vremenskim uvjetima. 

Tužiteljstvo BiH u proteklom periodu, povećalo je broj tužitelja i pratećeg osoblja, koje radi na predmetima ratnih zločina na području Prijedora, kako bi se što efikasnije provele istrage i procesuirali osumnjičeni počinitelji ratnih zločina, čije su žrtve ukopane na Tomašici, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Tužiteljstvo BiH, u više navrata, pozivalo je institucije vlasti u našoj zemlji, Oružane snage BiH, kao i međunarodnu zajednicu, da pruže pomoć u jačanju kapaciteta i ubrzanju ekshumacija i identifikacija žrtava. Također, više puta je apelirano da se poboljšanju uvjeti smještaja posmrtnih ostataka u KIP Šejkovača, jer je proces pronalaska i identifikacije nestalih osoba, bitan segment u prikupljanju dokaznog materijala u predmetima ratnih zločina, od kojeg izravno ovisi brzina procesuiranja predmeta ratnih zločina. 

 

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.