Nema pregovora sa BiH zbog odbijanja reforme policije

Nema pregovora sa BiH zbog odbijanja reforme policije


Ministri inostranih poslova zemalja Evropske unije izrazili su juče u Luksemburgu duboko razočarenje odlukom Narodne skupštine RS da odbije prijedlog reforme policije koji je bio u skladu sa evropskim principima.

Oni su istakli da BiH zbog toga neće započeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU prije desetogodišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

 

Povrđujući svoju spremnost da pregovore otpočnu nakon ispunjavanja potrebnih preduslova, među kojima je ključan reforma policije, šefovi diplomatija članica EU su izrazili nadu da će se to, ipak, desiti prije kraja godine.

Oni su stoga apelovali na sve zvaničnike uključene u pregovore o reformi policije, pogotovo iz RS, da ulože napore kako bi postigli sporazum o reformi policije, koji će biti u skladu sa kriterijumima EU.

Ministri EU su naglasili da je uspostavljanje efikasne policije, uz eliminisanje bilo kakvih političkih uticaja, sa policijskim regijama koje će biti određene na osnovu tehničkih i stručnih kriterija, te uz isključivu nadležnost države za rad policije, ključni zadatak za BiH u ispunjavanju standarda EU u oblastima vladavine prava, poštivanja ljudskih prava i zaštite manjina.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH su povodom odluke ministara inostranih poslova zemalja EU juče izjavili da vlasti RS imaju jasan izbor – da pronađu rješenje za reformu policije kojim će odabrati Evropu ili da rizikuju izolaciju.

Visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, ambasadori SAD i Velike Britanije Daglas Meklheni i Metju Rajkroft, te šef Delegacije Evropske komisije u BiH Majkl Hemfriz, naveli su u zajedničkoj izjavi da vlasti RS moraju razmisliti i djelovati u pravcu ispunjavanja tri principa Evropske komisije prije sastanka Savjeta za sprovođenje mira.

Tvrdeći da ne postoji opasnost po opstanak RS ako pristane na reformu policije, predstavnici međunarodne zajednice su naveli da će put u EU predstavljati jedini način da se garantuje prosperitet RS.

“Opasan kurs jeste korištenje ustava za blokiranje budućnosti RS, kao i cijele zemlje. Vrijeme curi za BiH i RS. Ovo pitanje treba riješiti u narednih nekoliko dana. Organi vlasti RS imaju jasan izbor: da pronađu rješenje kojim će odabrati Evropu, ili da rizikuju izolaciju”, upozorili su Ešdaun, Meklhejni i Rajkroft.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.