Sjećanja na masakr u zloglasnom “Keratermu”

 

Porodice ubijenih, preživjeli logoraši, prijatelji, komšije, predstavnici prijedorskih Udruženja koja okupljaju Bošnjake, demobilisanih boraca Armije RBIH i delegacije političkih zvaničnika danas su, polaganjem cvijeća na spomen ploču u krugu koncentracionog logora „Keraterm“ u Prijedoru i učenjem fatihe, obilježili 21. godišnjicu od masakra u ovom logoru u kojem je, samo u jednoj noći, u zloglasnoj “trojci”, rafalnom paljbom ubijeno više od 200 prijedorskih Bošnjaka.

Komemorativni skup u logoru u kojem je od 25. maja do 5. avgusta 1992. godine bilo zatočeno više od 3.000 prijedorskih Bošnjaka i Hrvata i ubijen 371 nevini stradalnik,  organizovala su Udruženja logoraša „Prijedor 92“iz Prijedora,  „Kozarac“ iz Kozarca i Savez logoraša BiH.

– Danas obilježavamo 21. godišnjicu postojanja logora „Keraterm“ i 24. juli, datum kada je u ovom logoru izvršen najmonstruozniji zločin, kada je u jednoj noći ubijeno 200 logoraša koji su u logor dovedeni s lijeve obale rijeke Sane, s Mataruškog brda. Svima onima koji su učestvovali u organizovanju logora „Keraterm“ i svih ostalih logora u Prijedoru, a nisu još uvijek privedeni licu pravde, poručujem da nisu zaboravljeni, kao što nisu zaboravljeni oni koji stradali u ovom logoru. Našim komšijama, onim koji posjeduju bilo kakvu informaciju o postojanju masovnih grobnica, upućujem molbu da nam pomognu, da nam kažu gdje su grobnice koje kriju kosti blizu još hiljadu Prijedorčana za kojim tragamo, a među kojim je i veliki broj bivših logoraša logora „Keraterm“ – kazao je Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“.

Poruku je danas tokom komemorativnog skupa imao i Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, koji je kazao da „Savez logoraša djeluje pod motom da se ne zaboravi, da se ne ponovi“.

– Sve što radimo je da se zlo koje se desilo 92-95. godine više nikada nikome ne ponovi na ovim prostorima – poručio je Mešković i zatražio dostojno obilježavanje mjesta stradanja nevinih ljudi, ali i krovni zakon za logoraše na nivou BiH.

Posebno bolno bilo je svjedočenje preživjelih logoraša, te čitanje imena svih ubijenih, među kojim je bilo i maloljetne djece, ne starije od 16 godina i najviše onih u najboljoj životnoj dobi starih između 20 i 40 godina. Danas je o stravičnom zločinu svjedočio preživjeli logoraš Hazim Hadže Sivac. Iz Amerike je došao da govori o  tome kako je s piste ispred logora morao u kamion tovariti mrtve. Nije imao izbora.

– Čuo sam sve, bio u “dvojci”… sve sam slušao. Cijelu noć su pucali iz puškomitraljeza. Kada sam ušao u sobu broj tri, imao sam šta da vidim. Pod hale sav je bio prekriven krvlju, najmanje 20-tak centimetara – ispričao je Sivac i dodao da je sam taj dan, tog kobnog 24. jula, iz “trojke” iznio 120 mrtvih i 67 ranjenih logoraša.

Sudbin Musić, predstavnik Udruženja logoraša “Prijedor 92” danas je u prilično dugom, emotivnom i činjenicama potkrijepljenom govoru pričao i o seksualnom zlostavljanju zatvorenika koja su se dešavala javno, ispred hale broj tri i u prostorijama iza. U „Keratermu“ su bile zatočene i dvije žene koje su bile višestruko silovane.

 

(Avaz)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.