Palestina dobila status države nečlanice UN-a

 

Generalna skupština UN-a večeras je sa 138 glasova za, 41. suzdržanim i devet protiv Palestini priznala status posmatračke države nečlanice UN-a, što predstavlja historijski trenutak za UN, ali i za Palestince.

Palestina je status države nečlanice dobila na 65. godišnjicu rezolucije kojom je Generalna skupština ukinula britanski mandat nad Palestinom i ozakonila podjelu na dvije države, Izrael i Palestinu. Međutim, Palestinci su takvu rezoluciju odbacili i zaratili s Izraelom te sve do danas ostali bez države.

Predsjednik Mahmud Abas je netom prije glasanja održao govor u kojem je pozvao 193 zemlje članice UN-a da podrže Palestinu.

“Palestina danas dolazi u Generalnu skupštinu u vrijeme kada još vida svoje rane. Izraelske bombe su uništile kompletne porodice. Muškarci, žene i djeca ubijeni su zajedno sa svojim snovima, nadama i željama da žive običnim životima i žive u slobodi i miru”, kazao je Abas te poručio da je došao čas da svijet jasno kaže da je “dosta agresije, naseljenika i okupacije”.

Nakon ove odluke Palestina će moći koristiti mogućnost međunarodnog prava što znači da će moći tužiti Izrael za napade i ilegalnu gradnju na okupiranoj teritoriji.

Sjedinjene Američke Države kritizirale su historijsko glasanje. “Nesretno i kontraproduktivno rješenje će samo stvoriti daljnje prepreke na putu ka miru”, kazala je UN-ova ambasadorica Susan Rice.

Američka državna tajnica Hillary Clinton također je glasanje nazvala kontraproduktivnim. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je Abasov govor okarakterizirao “zapaljujućim i otrovnim” kazavši da je obilovao lažnom propagandom protiv Izraela.

“To nisu riječi čovjeka koji želi mir”, istaknuo je.

(Klix.ba)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.