Žalba na holandsku presudu za Srebrenicu

Članice Udruženja Majke Srebrenice predale su u četvrtak Suda za ljudska prava u Strasbourgu žalbu na presudu najvišeg holandskog vrhovnog suda koja se odnosi na davanje imuniteta Ujedinjenim narodima (UN) u slučaju genocida u Srebrenici, potvrdila je za AFP referentica za jugoistočnu Evropu Društva za ugrožene narode Jasna Čaušević.

Majke Srebrenice i ostali okupljeni pred Evropskim sudom za ljudska prava u rukama drže fotografije svojih najmilijih koji su stradali u genocidu, platno s imenima svih 8.372 žrtava genocida te majice sa natpisom "Pravda je spora, ali dostižna" pisanim na engleskom jeziku.

Podršku akciji pružila su udruženja Bošnjaka, ali i drugih naroda iz Francuske, Njemačke i Švicarske, kao i Društvo za ugrožene naroda, na čelu sa predsjednikom Tilmanom Zulchom, javio je dopisnik Anadolije.

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić kazala je da preživjeli Srebreničani nikada neće prestati tražiti pravdu za žrtve.

U srcima i sjećanjima

"Tužbu Evropskom sudu za ljudska prava podnosimo 11. oktobra, a 11. je datum koji je duboko urezan u našim srcima i sjećanjima. Datum kada su 11. jula 1995. godine ubijeni naši najmiliji", kazala je Subašić.

"Niko ne može imati imunitet za nesprečavanje genocida", naglasila je Subašić te poručila da svi oni koji su mirno posmatrali genocid moraju odgovarati kao i oni koji su ga činili.

"Evropski sud za ljudska prava treba ispitati imunitet UN-a u slučaju Srebrenice", smatra Društvo za ugrožene narode.

Zulch je pojasnio je da prema presudi najvišeg suda Holandije (Hoge Raad) UN i njeni "plavi šljemovi" ne mogu biti pozvani na odgovornost čak ni u slučaju očiglednog pogrešnog djelovanja, iako Srebrenica vapi za zadovoljenjem zbog pretrpljenih zločina i pravdom.

‘Gorko razočarenje’

On je podsjetio da su ljudi u Srebrenici svoje živote stavili u ruke zaštitnih snaga UN-a.

"To što su nezaštićeni doživjeli gorko razočarenje ne smije postati uzorom ponašanja ubuduće. Jer, tako bi se budući počinitelji ohrabrili da počine nove zločine“, poručio je Zulch.

Najviši sud Holandije odlučio je 13. aprila 2012. godine da UN, čak i u slučaju Srebrenice, uživa apsolutni imunitet.

Oko 6.000 rođaka 8.327 žrtava masakra iz tzv. zaštićene zone Srebrenice, u koju su srpske trupe bez otpora "plavih šljemova" umarširale 11. jula 1995. godine, tužili su UN i holandsku državu.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.