Žalba na holandsku presudu za Srebrenicu

Članice Udruženja Majke Srebrenice predale su u četvrtak Suda za ljudska prava u Strasbourgu žalbu na presudu najvišeg holandskog vrhovnog suda koja se odnosi na davanje imuniteta Ujedinjenim narodima (UN) u slučaju genocida u Srebrenici, potvrdila je za AFP referentica za jugoistočnu Evropu Društva za ugrožene narode Jasna Čaušević.

Majke Srebrenice i ostali okupljeni pred Evropskim sudom za ljudska prava u rukama drže fotografije svojih najmilijih koji su stradali u genocidu, platno s imenima svih 8.372 žrtava genocida te majice sa natpisom "Pravda je spora, ali dostižna" pisanim na engleskom jeziku.

Podršku akciji pružila su udruženja Bošnjaka, ali i drugih naroda iz Francuske, Njemačke i Švicarske, kao i Društvo za ugrožene naroda, na čelu sa predsjednikom Tilmanom Zulchom, javio je dopisnik Anadolije.

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić kazala je da preživjeli Srebreničani nikada neće prestati tražiti pravdu za žrtve.

U srcima i sjećanjima

"Tužbu Evropskom sudu za ljudska prava podnosimo 11. oktobra, a 11. je datum koji je duboko urezan u našim srcima i sjećanjima. Datum kada su 11. jula 1995. godine ubijeni naši najmiliji", kazala je Subašić.

"Niko ne može imati imunitet za nesprečavanje genocida", naglasila je Subašić te poručila da svi oni koji su mirno posmatrali genocid moraju odgovarati kao i oni koji su ga činili.

"Evropski sud za ljudska prava treba ispitati imunitet UN-a u slučaju Srebrenice", smatra Društvo za ugrožene narode.

Zulch je pojasnio je da prema presudi najvišeg suda Holandije (Hoge Raad) UN i njeni "plavi šljemovi" ne mogu biti pozvani na odgovornost čak ni u slučaju očiglednog pogrešnog djelovanja, iako Srebrenica vapi za zadovoljenjem zbog pretrpljenih zločina i pravdom.

‘Gorko razočarenje’

On je podsjetio da su ljudi u Srebrenici svoje živote stavili u ruke zaštitnih snaga UN-a.

"To što su nezaštićeni doživjeli gorko razočarenje ne smije postati uzorom ponašanja ubuduće. Jer, tako bi se budući počinitelji ohrabrili da počine nove zločine“, poručio je Zulch.

Najviši sud Holandije odlučio je 13. aprila 2012. godine da UN, čak i u slučaju Srebrenice, uživa apsolutni imunitet.

Oko 6.000 rođaka 8.327 žrtava masakra iz tzv. zaštićene zone Srebrenice, u koju su srpske trupe bez otpora "plavih šljemova" umarširale 11. jula 1995. godine, tužili su UN i holandsku državu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.