Sraman kraj Zemaljskog muzeja

 

Zakucavanjem daske na glavnom ulazu danas je simbolično označeno zatvaranje Zemaljskog muzeja u Sarajevu, najznačajnije kulturno-historijske institucije u Bosni i Hercegovini i jedne od najznačajnijih institucija ove vrste na Balkanu.

Međutim, to je urađeno nakon žestokog protivljenja grupe prosvjednika koji su tražili da se nađe rješenje za nastavak rada Muzeja.

Drama i zakucavanje glavnog ulaza Zemaljskog muzeja

Aktuelni i ratni direktori Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić i Enver Imamović zamolili su prosvjednike da dozvole zakucavanje glavnog ulaza kako bi svijetu bila poslana poruka o teškoj situaciji u kojoj se muzejska institucija koja svoja vrata nije zatvorila ni tokom agresije na BiH i Sarajevo, našla danas.

Ova najstarija moderna kulturna ustanova u Bosni i Hercegovini, osnovana 1888. godine,  ima status nacionalne galerije sa zbirkama neprocjenjive vrijednosti, koje svedoče o kulturnom, civilizacijskom i svakom drugom razvitku tokom bosanskohercegovačke historije.

Nakon rata u Bosni i Hercegovini brigu o Zemaljskom muzeju nikad zvanično nije preuzela država Bosna i Hercegovina.

Zbog nebrige države, Zemaljski muzej godinama neredovno isplaćuje plaće zaposlenima, ne može izmirivati račune za komunlane usluge, niti može finansirati održavanje i rekonstrukciju zasigurno najreprezentativnijeg kompleksa zgrada koje je na tlu BiH izgradila Austro-Ugarska.

Naime, četiri muzejske zgrade izgrađene su daleke 1913. godine na Marindvoru u Sarajevu. One uokviruju prostor u kojem je smještena prelijepa botanička bašta.

U januaru 2012. godine Zemaljski je muzej zatvorio vrata za posjetitelje zbog nedostatka grijanja. Po dolasku toplijih dana, Muzej je ponovo otvoren.  No, od danas, kako kažu zaposleni i rukovodioci ove institucije kulture, Muzej definitivno prestaje s radom.

Busuladžić i Imamović su obećali prosvjednicima da će, nakon zakucavanja, daska s glavnog ulaza biti uklonjena kako bi oni mogli nastaviti svoj prosvjed u zgradi Muzeja, piše Agencija Anadolija.

Vezano:

Busuladžić: Htjeli su nam grantom začepiti usta
Darjan Bilić: Treba li nama muzej

(Radiosarajevo.ba)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.