Protiv civilnih žrtava rata i zakon i ljudi

 

Od nemila do nedraga, od vrata do vrata Halima Avdić, mještanka Čarakova kod Prijedora, kojoj su u ratu ubijeni suprug, dva sina, dva djevera, zaova… godinama traga za svojim pravom civilne žrtve rata.

Priča da se malo i umorila, ali joj snagu daju dva unuka, djeca starijeg joj sina Senada, logoraša Omarske, čije je tijelo ekshumirano iz jame Hrastova glavica.

– Prije nekoliko godina umrla im je majka, a sirotani ostali meni na brigu. Dobra su to djeca, završili su škole, ali nemaju posla. I s tim bih se nekako pomirila, ali kad živiš od 15 eura mjesečne penzije, koliko je teška ova moja slovenska, a znaš pri tome da ti je neko uzeo tvoje pravo, onda ti nije lako. Nikako. To je velika bol u srcu – kaže ova hrabra majka, kojoj ni mnogo pismeniji ni učeniji od nje ne mogu pojasniti zašto su joj unuci građani drugog reda i zašto su se protiv nje okrenuli i zakon i ljudi.

Haliminu sudbinu obespravljene civilne žrtve rata dijele i Badema i Namka Alagić, Sutka Draganović iz Jugovaca kod Prijedora te brojne druge nesretne porodice, njih najmanje 300 iz Prijedora, koje do danas nisu ostvarile status civilne žrtve rata i dobile porodičnu invalidninu.

U većini slučajeva, kako saznajemo od Edina Ramulića, predstavnika Udruženja “Izvor”, ta invalidnina bila bi i njihovo jedino sigurno primanje.

– Riječ je, uglavnom, o socijalno nezbrinutim porodicama, koje žive od osnovne socijalne pomoći. Prema dopuni Zakona o civilnim žrtvama rata Republike Srpske, prije četiri godine podnesena su 724 zahtjeva za status civilne žrtve rata. U resornom ministarstvu rečeno nam je da je provjeru prošlo tačno 400 zahtjeva. Ostali iz kojekakvih razloga nisu. Godinama prolaze neke mučne procedure, djeca odrastaju i gube pravo na taj status, a stari biološki nestaju – ističe Ramulić.

Samovolja lokalnih službenika

Goran Šimić, član ekspertne radne grupe za izradu strategije tranzicijske pravde BiH,  potvrđuje da zakonodavni i socijalni okvir u našoj zemlji ne ide u korist civilnih žrtava rata.

– Dijelom i zbog zakonskih propisa, a dijelom, nažalost, i zbog samovolje lokalnih službenika, bilo u FBiH, bilo u RS, koji često zbog nekih svojih razloga, izmišljanjem raznih procedura, onemogućavaju civilnim žrtvama da ostvare svoje pravo – kaže Šimić.

 

(Avaz)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.