DOLAZE ZA BOŽIČ, OSTAJU NEKOLIKO DANA I OPET ODLAZE

 

Priča o isčezavanju Hrvata s prostora doline rijeke Sane po tvrdnji Edina Ramulića, predstavnika  Udruženja «Izvor» koje je u saradnji s Udrugom za povratak u dolinu rijeke Sane «Hrvatski dom»  nedavno organizovao konferenciju na temu «Hrvati u dolini rijeke Sane – stradanje i opstanak» ne datira samo od  početka devedesetih godina kada je na ovom području živjelo 11.371 Hrvata.

Prema podacima kojima raspolaže Banjalučka biskupija u dolini rijeke Sane, na području Prijedora, Ključa, Sanskog Mosta i Bosanskog Novog, danas ih je tek 1850.

-Oni koji su davno otišli uglavnom dolaze  za velike praznike, kakav je Božić, ostaju kratko, tek nekoliko dana i opet se vraćaju tamo, nekim svojim novim kućama. S tim ljudima neko bi, zaista, trebao razgovarati i pozvati ih da se konačno vrate. Oni su u krajnjem i potencijal Prijedora ali i ostalih gradova sanskog sliva. Zato smo onima koji danas žive ovdje pomogli da registruju svoju Udrugu ne samo zbog porodica hrvatskih žrtva koje trebaju potporu, već i zbog  misije te Udruge da oživljavanjem povratka na ovim prostorima organizuju život dostojan čovjeka- kaže Ramulić.

Ante Jolić , predsjednik Udruge za povratak u dolinu rijeke Sane «Hrvatski dom», i pozvao također lokalnu, te vlast u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini da im pomognu,  u povratku  i opstanku  na  prijeratnim ognjištima.

-Ljudima koji se  vraćaju  osim kuća trebaju i radna mjesta, dobro uredjena infrastruktura i povoljna bezbjedonosna situacija – poručuje Jolić.

Tokom proteklog ratu u dolini rijeke Sane ubijeno je 239 Hrvata a samo u Prijedoru njih 147. Porušen je i 81 katolički vjerski objekat (crkve, župni dvorovi i samostani) a materijalna šteta nastala njihovim uništavanjem procjenjuje se desetinama miliona maraka.

(Avaz)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.