DOLAZE ZA BOŽIČ, OSTAJU NEKOLIKO DANA I OPET ODLAZE

 

Priča o isčezavanju Hrvata s prostora doline rijeke Sane po tvrdnji Edina Ramulića, predstavnika  Udruženja «Izvor» koje je u saradnji s Udrugom za povratak u dolinu rijeke Sane «Hrvatski dom»  nedavno organizovao konferenciju na temu «Hrvati u dolini rijeke Sane – stradanje i opstanak» ne datira samo od  početka devedesetih godina kada je na ovom području živjelo 11.371 Hrvata.

Prema podacima kojima raspolaže Banjalučka biskupija u dolini rijeke Sane, na području Prijedora, Ključa, Sanskog Mosta i Bosanskog Novog, danas ih je tek 1850.

-Oni koji su davno otišli uglavnom dolaze  za velike praznike, kakav je Božić, ostaju kratko, tek nekoliko dana i opet se vraćaju tamo, nekim svojim novim kućama. S tim ljudima neko bi, zaista, trebao razgovarati i pozvati ih da se konačno vrate. Oni su u krajnjem i potencijal Prijedora ali i ostalih gradova sanskog sliva. Zato smo onima koji danas žive ovdje pomogli da registruju svoju Udrugu ne samo zbog porodica hrvatskih žrtva koje trebaju potporu, već i zbog  misije te Udruge da oživljavanjem povratka na ovim prostorima organizuju život dostojan čovjeka- kaže Ramulić.

Ante Jolić , predsjednik Udruge za povratak u dolinu rijeke Sane «Hrvatski dom», i pozvao također lokalnu, te vlast u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini da im pomognu,  u povratku  i opstanku  na  prijeratnim ognjištima.

-Ljudima koji se  vraćaju  osim kuća trebaju i radna mjesta, dobro uredjena infrastruktura i povoljna bezbjedonosna situacija – poručuje Jolić.

Tokom proteklog ratu u dolini rijeke Sane ubijeno je 239 Hrvata a samo u Prijedoru njih 147. Porušen je i 81 katolički vjerski objekat (crkve, župni dvorovi i samostani) a materijalna šteta nastala njihovim uništavanjem procjenjuje se desetinama miliona maraka.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.