KOZARAC-Jutarnji trač…

 

 

U petak, pred aksam, stigao sam u Kozarac iz Njemacke, sto je bio kraj studijskog putovanja koje je imalo temu kultura sjecanja nakon 1945 godine, posebno pitanje razvoja memorijala i mjesta sjecanja a koje je organizovalo  Studijski centar Max-Mannheimer iz Dachaua u suradnji sa Centrom Andre Malraux iz Sarajeva.

U Dachauu, koji se nalazi sjeverno od Münchena,  je bio jedan od prvih koncentracijskih logora u nacističkoj Njemačkoj. On je bio u funkciji od 22.3.1933 do 29.4.1945 godine a danas egzistira kao spomenik, muzej.

Ovaj logor je  bio koncept  za sve druge koncentracijske logore a jedina razlika od ostalih je da nikad nije bio uništavajući koncentracijski logor.

Na ovom putovanju, zajedno sa mnom kao predstavnikom Optimista2004, bili su i Muhamed Duraković ispred Renesansa Srebrenica, Muhizin Omerovic- Opština Srebrenica, Mirsad Duratović-predsjednik Udruzenja  logorasa Prijedor 92, Edin Ramulić i Samir Sinanovic predstavnici IZVOR-a, i Nicolas Moll direktor Centre André Malraux u Sarajevu. Prvi dio puta prevodila nam je Hana Stojic iz Sarajeva a drugi dio Julijana Lazic koja trenutno studira u Regensburgu. U Dachau nam se pridriuzio Ajdin Kamber koji je bio u pratnji kao snimatelj dokumentarnog filma u okviru projekta “Priče o tranziciji”.

 

 

Domacin nam je bila Felizitas Raith iz Max Mannheimer Centra koja nam je prvi dan pokazala prostor u kojem se nalazio nekadasnji zloglasni nacisticki logor.

Isti dan imali smo priliku razgovarati sa Abbom Naorom, jednim od prezivjelih logorasa, a iduci smo bili u Münchenu gdje nam je Thomas Rink naucni saradnik u  dokumentacijskom centru o istoriji nacionalnog socijalizma u Münchenu, prezentovao projekat izgradnje novog Muzeja koji ce se baviti nastankom i razvojem fasizma u Njemackoj i njegovim posljedicama. Nakon povratka u Dachau ponovo smo imali susret sa bivsim logorasem Ernestom Grubeom, koji je podupirao ideje izgradnje  memorijala u Dachau.

Pored ovoga, u ova tri dana, koliko je trajalo ovo putovanje, imali smo priliku razgovarati sa jos nekoliko ljudi koji su bili jako bitni u procesu nastajanja memorijala i drugih spomenika u Dachau, a jedna noc je bila izplanirana za nase predstavljanje gdje su Edin i Muhamed prezentovali ono sto se desavalo u toku rata u Bosni i Hercegovini kao i projekte i inicijative koje se trenutno rade ili planiraju uraditi.

Ukratko, bilo je ovo dosta zanimljivo i korisno putovanje na kojem smo mogli nauciti dosta o samom procesu uspostave memorijala kao i problema i otpora kod lokalne zajednice u suocavanju sa proslscu i priznavanju zlocina.

Iz Njemackog primjera suocavanja sa prosloscu moze se nauciti da je to jedan dosta, dosta dug i mukotrajan put, na kojem treba dosta strpljenja, ljudskog zalaganja kao i nalazenja kompromisa, sto ce svakako, nadam se dosta nama pomoci u nasim nastojanjima da obiljezimo nase stradanje i sacuvamo sjecanje na njega…

Jedinu novinu koju sam primjetio po povratku kuci, jeste najavljeni Zbor gradjana Mjesne zajednice Kozarac, na kojem bi se trebalo izvrsiti izbor clanova Savjeta Mjesne zajednice Kozarac.

Ovo je vec drugi put da se ovaj zbor organizira, prosli put zbog slabog odziva gradjana i ne postojanja kvoruma zbor nije ni odrzan. Ne znam da li je to odraz samog rada clanova Savjeta ili nezaineresovanost i nesvjesnost gradjana ali mislim da je jedan od problema nase carsije…

Jutros su dvojica pljackasa oplackala sportsku kladionicu Bet live koja se nalazi u glavnoj ulici, nezvanicno se moze cuti da su pljackasi odnijeli nekoliko hiljada maraka i da nije bilo druge stete niti opasnosti a u momentu dok sam tuda nailazio u kladionici se vrsio  uvidjaj tako da nemam zvanicnih informacija o ovome dogadjaju…

Vec ste imali prilike citati na oficijelnoj stranici naseg FK Bratstvo o nastavku priprema naseg kluba i odigranoj prijateljskoj utakmici sa Mrakovicom iz Kozaruse, kao i o vrijednoj donaciji naseg ugostitelja Enesa Kapetanovica, koji je donirao komplete dresova za nase fudbalere, koji se pripremaju i za odlazak u Svicarsku o cemu smo takodjer vec nesto pisali…

Jos jedan lijep i vrijedan poklon nasem Bratstvu a nas Enes je ponovo pokazao kako treba da se navija i radi za nas klub…

Svaka cast…

 

 

 

Toliko ovaj put…

 

 

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.