ODRŽANA SKUPÅ TINA MEDŽLISA IZ KOZARAC

 

U subotu, 05. 02. 2011. godine, u džamiji džemata Mujkanovići, održana je redovna Skupština medžlisa IZ Kozarac. Skupštini su prisustvovali novoizabrani članovi koji su na posljednjim izborima u Islamskoj zajednici dobili povjerenje od strane naših džematlija. Pored džematskih zastupnika Skupštinu su svojim prisustvom uveličali bihaćki muftija, prof. h. Hasan ef. Makić, te svi imami sa područja Medžlisa IZ Kozarac.

Na početku Skupštine, imam ”Ujedinjenih džemata”, hfz. Muharem ef. Šeperović, je proučio ašere, a zatim je predsjednik IO medžlisa IZ Kozarac, Teufik Kulašić,  zahvalio svima koji su se odazvali i koji će uzeti učešća u radu skupštine. Nakon verifikacije svih prisutnih članova, predložen je dnevni red koji je jednoglasno usvojen, te se prešlo na radni dio. Unutar prve tačke, gdje su se obrazložile informacije o novoizabranim članovima svih izbornih tijela u IZ na posljednjim izborima, iskazana je zahvala  bivšim članovima IO, te im je tom prigodom muftija Hasan ef. uručio zahvalnice. Priznanja za doprinos u radu, tokom protekog mandata IO-a, su dodjeljena: Said ef. Toromanoviću, Vahidu Muratčehajiću, h. Hasi Mujkanoviću, Dževadu Mujkanoviću i Huseinu Čuskiću.


U nastavku Skupštine podneseni su vjerskoprosvjetni, financijski i  administrativni izvještaji. Pored pomenutih,  skupštini su predočeni financijski izvještaji Odbora za izgradnju memorijalnog kompleksa Šehidskog mezarja Kamičani-Kozarac, te socijalno-humanitarnog  rada koji se realizuje putem ”Fonda solidarnosti”. Svi izvještaji su na posljetku usvojeni bez posebnih primjedbi na predočeno.

Uslijedilo je iznošenje planirnih financijskih prihoda i rashoda u već tekućoj 2011. kalendarskoj godini. Na kraju je usvojen budžet za rad medžlisa u iznosu od 234.000  KM.

Na Skupštini se posebno iskazala pohvala na rad u pogledu funkcionisanja Fonda solidarnosti putem kojeg je u 2010. godini učinjeno mnogo humanih dijela od kojih se posebno ističe izgradnja porodične kuće petočlanoj porodici Sulje Blaževića, te kontinuirano stipendiranje učenika i studenata sa područja Kozarca. Iskazano je  i  mnogo optimizma kada je u pitanju izgradnja memorijalnog kompleksa Šehidskog mezarja Kamičani-Kozarac. Radovi na izgradnji svih planiranih detalja su započeli, a organizovanje Kozarčana u BiH i dijaspori, radi prikupljanja neophodnih novčanih sredstava, je uveliko iskoordinirano, tako  da se mogući završetak radova planira u toku ove godine. Za dovršavanje proekta potrebno je, pored sredstava sa kojima se raspolaže, obezbjediti još dodatnih 200.000 KM. Pomenuto izgleda nedostižno, ali poznajući mentalitet i  sklonosti Kozaračana, ono je u potpunosti ostvarivo i realno, a vrijeme će pokazati da li smo bili u pravu.

Na  kraju se prisutnima obratio i muftija, prof. h. Hasan ef. Makić. On je istakao svoje zadovoljstvo svim ostvarenim rezultatima medžlisa IZ Kozarac u proteklom vremenu. Posebno je potcrtao značaj borbe i ustrajnosti ovdašnjih povratnika u očuvanju islamskih vrijednosti i stabilizaciji IZ-e na ovim prostorima. Pohvale je uputio i na  ime međusobne suradnje i sloge Kozarčana kako u domovini, tako i onih koji žive širom svijeta. Ogromna želja za izgradnjom i napretkom svoje rodne grude čini ovaj narod posebnim. Potrebno je ustrajati na ovom putu i uspjeh će biti zagarantovan.

Skupština je započela klanjanjem ikindije namaza, a okončana je akšam namazom. Za ugodan ambijent i poslastice kojima su počašćeni članovi skupštine zaslužni su članovi džematskog odbora  na čelu sa mutevelijom Dževadom Mujkanovićem i  imamom Rašidom Malagićem. Neka ih Uzvišeni Allah dž.š. obilato nagradi!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.