“Američka borba u Iraku je gotova, vrijeme je da okrenemo stranicu”

 

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama zvanično je okončao američku ratnu ulogu u Iraku nakon sedam dugih godina borbe i krvoprolića rekavši u utorak navečer po lokalnom vremenu da je “vrijeme da se okrene list”.

Sada je, kako je rekao Obama, najveći prioritet SAD-a oporavak bolesne ekonomije.

Obama se američkim građanima obratio iz Ovalnog ureda, sa istog mjesta odakle je George W. Bush objavio početak rata.

Američki predsjednik, koji se od samog početka žestoko protivio američkoj invaziji na Irak, rekao je da su SAD platile ogromnu cijenu kako bi Iračanima dali šansu da odrede vlastitu budućnost, cijenu koja uključuje više od 4.400 mrtvih vojnika, desetine hiljada ranjenih i stotine milijardi potrošenih dolara.

Američki predsjednik govorio je i o utjecaju rata u Iraku na slabljenje američke ekonomije i trošenje novca koji je bio neophodan za prosperitet SAD-a.

U svom tek drugom obraćanju iz Ovalnog ureda, koji je trajao manje od 20 minuta, Obama je gledao direktno u TV-kameru, skrštenih ruku koje je držao na stolu, sa porodičnim fotografijama i predsjedničkom zastavom u pozadini. Glas mu je bio dubok.

I dok pokušava okončati jedno od najmračnijih razdoblja u američkoj historiji, Obama istovremeno pojačava aktivnosti u afganistanskom sukobu. On je rekao da će povlačenje iz Iraka SAD-u omogućiti resurse neophodne za ofanzivu u Afganistanu, najdužem američkom ratu nakon Vijetnama.

Za razliku od SAD-a, za Iračane rat još nije gotov. Zemlja je pogođena nasiljem i političkom nestabilnošću, dok se građani konstantno bore sa nestašicom električne energije i vode.

Obama će u Iraku zadržati 50.000 vojnika kao podršku i borbu protiv terorizma, a ne očekuje se da se posljednje trupe povuku barem do kraja 2011. godine, prenosi “Associated Press”.

Rat u Iraku – skupa katastrofa

Rat u Iraku katastrofa je koja je koštala hiljadu milijardi dolara, konstatira u srijedu autor komentara u britanskom The Guardianu.

Barack Obama je proglasio kraj rata, američki vojnici se vraćaju kući, ali Iračani su tek neznatno slobodniji nego što su bili prije početka sukoba 2003. i mnogo manje sigurni.

Nakon sedam godina anarhije dva miliona Iračana je i dalje raseljeno u inostranstvu, isto toliko je raseljeno širom zemlje, a proizvodnja nafte je manja nego prije invazije.

Procjenjuje se da je oko 100.000 civila izgubi život, zemlja nema stabilnu vladu, obnova je minimalna, a korupcija široko rasprostranjena.

Većina promašenih, takozvanih liberalnih intervencija izvršenih poslije Drugog svjetskog rata – od Vijetnama do Libanona i Somalije, bar je pokrenuta iz dobrih namjera.

Povod za rat u Iraku, međutim, bila je laž koju su ponavljali George W. Bush i Tony Blair, laž u koju nisu povjerovali Njemačka, Francuska, Rusija i Japan, pa se nisu ni angažirali u sukobu.

Irački rat bit će zapamćen u historiji kao katastrofa koja je više od bilo čega drugog doprinijela udaljavanju atlantskih sila od ostatka svijeta i diskvalificirala te sile u ulozi globalnog policajca.

Taj rat je nevjerojatno pretjerana reakcija paranoidne i krajnje militarizirane američke države na pojedinačni teroristički čin izvršen 9. septembra 2001. godine i pokazao je koliko su međunarodni odnosi malo napredovali još od ubistva nadvojvode Franje Ferdinanda u Sarajevu, piše autor komentara u Guardianu.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.