Otvoren kamp za aktiviste o suočavanju s prošlošću

 

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHRBiH) organizirala je Kamp za mlade aktiviste o suočavanju s prošlošću u Kozarcu koji je otvoren danas. Kamp je organiziran za mlade iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i trajat će do 26. augusta.

U projektu učestvuje oko 20 aktivista iz regiona koji će prisustvovati videoprojekcijama, diskusijama, predavanjima te imati susrete s preživjelima i porodicama žrtava zločina počinjenih u logorima Keraterm, Omarska i Trnopolje.

Cilj organiziranja ovakvog kampa je razvijanje dijaloga među mladim ljudima različite nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti.

Učesnici će kroz različite načine (videodnevnici, eseji, crteži) izraziti vlastita saznanja o ovim temama te tako izraziti svoje stavove i mišljenja u vezi sa stvarima koje se tiču ove teme.

“Naši aktivisti će sutra biti donosioci odluka. Ovakvim aktivnostima mlade ljude želimo suočiti s njihovim predrasudama i općenito s prošlošću, kako bismo dali svoj doprinos u stvaranju preduvjeta za bolju i sretniju budućnost generacijama koje dolaze”, kazala je Alma Mašić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava BiH (YIHRBiH).

Naglasila je da je posebno važno da su učesnici kampa mladi iz svih dijelova BiH i regiona te da će na taj način razmjena njihovih iskustava i stavova biti sadržajnija.

“Vjerujem da kroz ovakav način postižemo mnogo na izgradnji veza među mladima unutar BiH, ali i regiona”, zaključila je Mašić.

Ova inicijativa se bavi obrazovanjem mladih ljudi radi razvijanja njihovog kritičkog razmišljanja o svom okruženju, ali postizanje njihovog aktivnog angažiranja u promjenama u društvu.

YIHRBiH gradi nove veze među mladima unutar Bosne i Hercegovine, posebno uključujući podijeljene zajednice i ohrabruje evropeizaciju zapadnog Balkana kroz regionalnu saradnju među mladim ljudima iz različitih država bivše Jugoslavije.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.