Otvoren kamp za aktiviste o suočavanju s prošlošću

 

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHRBiH) organizirala je Kamp za mlade aktiviste o suočavanju s prošlošću u Kozarcu koji je otvoren danas. Kamp je organiziran za mlade iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i trajat će do 26. augusta.

U projektu učestvuje oko 20 aktivista iz regiona koji će prisustvovati videoprojekcijama, diskusijama, predavanjima te imati susrete s preživjelima i porodicama žrtava zločina počinjenih u logorima Keraterm, Omarska i Trnopolje.

Cilj organiziranja ovakvog kampa je razvijanje dijaloga među mladim ljudima različite nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti.

Učesnici će kroz različite načine (videodnevnici, eseji, crteži) izraziti vlastita saznanja o ovim temama te tako izraziti svoje stavove i mišljenja u vezi sa stvarima koje se tiču ove teme.

“Naši aktivisti će sutra biti donosioci odluka. Ovakvim aktivnostima mlade ljude želimo suočiti s njihovim predrasudama i općenito s prošlošću, kako bismo dali svoj doprinos u stvaranju preduvjeta za bolju i sretniju budućnost generacijama koje dolaze”, kazala je Alma Mašić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava BiH (YIHRBiH).

Naglasila je da je posebno važno da su učesnici kampa mladi iz svih dijelova BiH i regiona te da će na taj način razmjena njihovih iskustava i stavova biti sadržajnija.

“Vjerujem da kroz ovakav način postižemo mnogo na izgradnji veza među mladima unutar BiH, ali i regiona”, zaključila je Mašić.

Ova inicijativa se bavi obrazovanjem mladih ljudi radi razvijanja njihovog kritičkog razmišljanja o svom okruženju, ali postizanje njihovog aktivnog angažiranja u promjenama u društvu.

YIHRBiH gradi nove veze među mladima unutar Bosne i Hercegovine, posebno uključujući podijeljene zajednice i ohrabruje evropeizaciju zapadnog Balkana kroz regionalnu saradnju među mladim ljudima iz različitih država bivše Jugoslavije.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.