Džuma…

 

“O vjernici, kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite” (El-Džumu'a 9. i 10.)

Prenosi se da je Muhammed, s. a. w. s., jednom prilikom rekao: “Čovjek neće otići ispred Allaha dž. š., na Sudnjem danu, dok ne odgovara za četiri stvari:

1. Život – kako ga je proveo
2. Mladost – kako ju je proveo
3. Imetak – kako ga je sticao i u šta ga je utrošio
4. Znanje – da li je radio prema onome što je znao

Ovo je hadis koji nas, kada ga čujemo, vraća u stvarnost i budi iz zaborava.
    
Trebalo bi možda ovaj hadis imati na vidnome mjestu u svojoj kući, na poslu, da nas podsjeća da ćemo za blagodati, koje mi svakodnevno uživamo i koje smatramo tako svojima, biti pitani pred Allahom, dž. š., da ćemo za njih biti odgovorni te da se češće o njima zamislimo!

Čovjek je nezasit i stalno nešto moli i traži, stalno hoće više ne misleći da će za ono što mu je Uzvišeni dao odgovarati, čak štoviše, spreman je u blagostanju poreći Dan odgovornosti, oholeći se i misleće da je on jedan od privilegovanih kod Allaha.

Mogli bismo reći da je to u prirodi čovjeka, a Allah  najbolje poznaje svoja stvorenja.

Govoreći o ovoj prirodi čovjeka Allah, dž.š., u Kur'anu Časnome kaže:

“Čovjeku ne dosadi da dobro traži (tj. bogatstvo, zdravlje…), a kada ga zlo zadesi (iskušenje i siromaštvo) onda zdvaja i nadu gubi.”/Fussilet, 49./ “Kad ga obaspemo milošću Našom nakon nesreće koja ga zadesi on govori: “Ovo sam i zaslužio i ja ne mislim da će čas sudnji doći. A ako budem Gospodaru svome vraćen, kod Njega me čeka džennet”, a mi ćemo one koji nisu vjerovali, sigurno o onome što su radili obavjestiti i da iskuse patnju tešku doista ćemo im dati”. /Fussilet, 50./ “Kada čovjeku milost svoju darujemo, on se okreće i udalji se oholo na svoju stranu, a kada ga nevolja dotekne, onda se dugo moli” /Fussilet, 51./

On se tada uzoholi se, i postane obijestan i nijeće blagodati.

“Uistinu čovjek se uzobijesti čim se neovisnim osjeti.” /El-Alaq, 7-8./

Međutim, kao muslimani moramo biti svjesni ovakve čovjekove sklonosti. Ovu i ovakvu prirodu čovjeka moramo mijenjati i oblikovati, izgrađivati svoju ličnost onakvom kakvom će Allah, dž. š., biti zadovoljan..

Znajući da je i dobro i loše iskušenje čovjeku trebamo se znati postaviti u svakoj situaciji. Poslušajte ovaj ajet:

“A čovjeka kada ga Gospodar njegov iskuša pa mu počast ukaže, blagodatima ga obaspe, rekne: “Gospodar moj mene je počastvovao!”, a kada iskuša i opskrbu njegovu oskudnom učini onda rekne: “Gospodar moj me je ponizio.” A nije tako. /El-Fedžr, 15-17./
 
Tj. nije tako kako vi mislite, jer Allah daje imetak i onome koga voli i onome koga ne voli, kao što daje oskudicu onome koga voli i onome koga ne voli, nego se radi o pokornosti Allahu, dž. š., i u jednom i u drugom slučaju, pa da ako je bogat Allahu još više zahvaljuje, a ako je siromašan strpljivo to podnosi.

“A onome ko se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbit će ga odakle se i ne nada.“ /Et-Talak, 2-3./

Dakle, zahvalnost Allahu, dž.š., i osjećaj odgovornosti su dvije stvari koje  se moraju naći kod čovjeka.

Da bi zahvalnost bila valjana ona u sebi mora sadržavati tri osnovna elementa:

1. Priznanje učinjenog dobročinstva u tajnosti
2. Pričanje o njemu u javnosti
3. Pomaganje njime u dokazivanju pokornosti. (Ahmed Ferid)

To znači da ćemo kao znak zahvalnosti i pokornosti Allahu, dž.š., na  blagodatima koje nam je Allah dao pomagati i drugima. Allah voli roba koji je zahvalan i njegovu zahvalnost čini  razlogom povećanja blagodati. Poslušajte šta Allah kaže u Kur'anu:
                               
“I kada je Gospodar vaš objavio: “Ako budete zahvalni ja ću vam zacijelo još više dati, a budete li nezahvalni kazna moja doista će stroga biti.“ /Ibrahim 7./

Zahvalnost na dunjaluku olakšat će nam polaganje računa na Ahiretu.

Zamolimo Allaha da nas učvrsti na pravome putu te da naše zadnje riječi na dunjaluku budu: “La ilahe illallahu Muhammedu resulullah!”

Hatib: Muris Mahalbašić, prof.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.