Ramazanski ders

 

Da li razmišljaš o sebi?

Zar si zaboravio da prije rođenja nisi bio vrijedan spomena?

Da li posmatraš svoju okolinu, nebo, zvijezde, rijeke, šume, mora… ?

Zar ne vidiš u svemu tome harmoniju?

Zar misliš da je život jedan?

Šta je cilj života? Udovoljavanje strastima?

Zar čovjek, pored strasti, nije obdaren i razumom?

Zahvala pripada samo Allahu, Gospodaru nebesa i Zemlje, Svemogućem, Uzvišenom, našem Stvoritelju. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu porodicu, njegove drugove (ashabe) i sve one koji ih slijede. Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, Moćnog, koji nema sudruga, i da je Muhammed Allahov rob i poslanik.      

Ove riječi su za svakog onoga koji traga za istinom, za svakog onoga koji tumara po tminama, za svakog onoga koji traži život ispunjen srećom i zadovoljstvom…     

Dragi brate, cijenjena sestro…     

Zar ne vidiš na stotine onih koji umiru oko tebe? U čemu je tajna života? Ko ti daje vid i sluh? Ko te stvara u naljepšem liku? Ko te čini skladnim i uspravnim? Ko te opskrbljuje i hrani? Ko te pomaže i utočište pruža?

Allah! I ko drugi osim Allah?!

Uzvišen je Allah i visoko iznad onih koje Njemu smatraju ravnim.“To vam je Allah, Gospodar vaš, Stvoritelj svega, drugog boga osim Njega nema, pa kuda se onda odmećete? “ (Kur'an, 40:62) 

“Nisu isti slijepac i onaj koji vidi, nisu isto vjernici koji dobra djela čine i zlotvori. Kako vas malo prima pouku! “ (Kur'an, 40:58)    

Kako je loš onaj koji zaboravlja svoj početak i svoj kraj, i samo se zabavlja i gubi vrijeme. Kako je loš onaj koji čini nasilje, koji je uobražen i zaboravlja na Gospodara svoga. O kapi hude tekućine, ko te stvara i čini skladnom?

Ko ti iz tmina utrobe utočište pruža? Ko te hrani i od nesreća i svih briga te brani? Ko ti stvara vid i sluh i ko te razumom ukrašava? Kome stalno činiš grijehe, a On ti oprašta?! Koga ti zaboravljaš, ali On tebe ne zaboravlja?

“Zar pored Allaha postoji drugi bog? Kako je Allah visoko iznad onih koji druge Njemu ravnim smatraju!” (Kur'an, 27:63)     

Jesi li se ikada zapitao zašto si stvoren? Jesi li stvoren da spavaš, jedeš, općiš? Pa to i životinje rade.

Doista, zemljina kugla u ovom svemiru ne predstavlja ništa do beznačajno zrno, a šta je tek sa tobom koji živiš na takvoj Zemlji?

Znaj da u svemu, što je oko nas i u nama, postoji znak koji nas upućuje da je Allah jedini Gospodar svega postojećeg. “A dokazi su i u vama samima, zar ne vidite?” (Kur'an, 51:21)   

Allah je stvorio čovjeka sa uzvišenim ciljem i postavio ga za namjesnika na Zemlji. Kaže Uzvišeni: “A kada Gospodar tvoj reče melekima: ‘Ja ću na Zemlji namjesnika postaviti!’, oni rekoše: ‘Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati?’ On reče: ‘Ja znam ono što vi ne znate.'” (Kur'an, 2:30)  

” A Allah je nebesa i Zemlju mudro stvorio i zato da bi svaki čovjek bio nagrađen ili kažnjen prema onome što je zaslužio, nikome neće biti učinjena nepravda.” (Kur'an, 45:22)    

‘Džinne i ljude stvorio sam samo zato da Me obožavaju.” (Kur'an, 51:56)  

Prvi čovjek na Zemlji, Adem, a.s., a zatim Allahovi poslanici Nuh, a.s., Ibrahim, a.s, Musa, a.s., Isa, a.s., i Muhammed, s.a.v.s, pozivali su u obožavanje Gospodara svega postojećeg, Allaha, kome pripada sve što je na nebesima i sve što je na Zemlji.     Allah je naredio Svojim robovima namaz, kao strogu dužnost.  

Kaže Uzvišeni: “I namaz klanjajte i zekat dajite, a za dobro koje za sebe pripremite naći ćete nagradu kod Allaha, jer Allah dobro vidi ono što radite.” (Kur'an, 2:110)     

Namaz je stub vjere. Zar ne možeš odvojiti malo svog vremena za pet vakata namaza?

Znaj da ti za obavljanje svih farz-namaza ne treba više od 30 minuta dnevno. A koliko ti vremena provedeš uz TV, u zabavi i u drugim besposlicama?! Okusi slast robovanja Allahu i uvjerit ćeš se u ljepotu života na Ddunjaluku…  

Nauči klanjati i padni na sedždu Onome koji te je stvorio, Gospodaru nebesa i Zemlje, Jedinom Stvoritelju, ili u suprotnom, bez namaza, nadaj se lošem završetku…    

Čovjek sam sebi nepravdu čini i okreće glavu od upute i Allahovog puta, i time sebe baca u sigurnu propast. Sjećaš li se djetinjstva, zar ti se ne čini kao da je to jučer bilo?

Allah nas je stvorio od kapi sjemena, i dao nam život kako bi nas ispitao hoćemo li Njemu biti pokorni ili ne.   

“Kako čovjek ne vidi da ga Mi od kapi sjemena stvaramo i opet je otvoreni protivnik, i Nama navodi primjer, a zaboravlja kako je stvoren.” (Kur'an, 36:77-78)    

Pa zar Onome Koji nas stvara, zar će Njemu biti teško da nas usmrti i da nas opet oživi?

Znajte da je Allah najstrpljiviji i ne kažnjava odmah, već nam daje vremena ne bismo li razmislili i pokajali se zbog naših prijestupa. Allah kada kažnjava, zaista bolno i teško kažnjava.

Kaže Uzvišeni: “One koji ne budu vjerovali žestokom kaznom ću kazniti, i na ovom i na onom svijetu, i niko im neće moći pomoći.” (Kur'an, 3:56)    

Ovaj život je kratak i brzo prođe, a naša sljedeća stanica bit će mezarje, tamni kabur. Možeš li garantovati da ćeš biti živ i da te smrt neće zadesiti, a možda čak u trenutku dok ovo čitaš?! A kada duša dopre do ključnih kostiju, tada je kasno za pokajanje.

Kaže Uzvišeni: “Pazi! Kada duša dopre do ključnih kostiju, i vikne se: ‘Ima li vidara?’, i on se uvjeri da je to čas rastanka, i noga se uz nogu savije, toga dana će Gospodaru tvome priveden biti: ‘Nije vjerovao, nije klanjao, nego je poricao i leđa okretao, a onda svojima bahato odlazio.’ Teško tebi! Teško tebi!  I još jednom: Teško tebi! Teško tebi! Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati?” (Kur'an, 75:26-36)  

“I vratite se Gospodaru svome i pokorite Mu se prije nego što vam kazna dođe – poslije vam niko neće u pomoć priskočiti.” (Kur'an, 39:54)  

“Kad čovjeka kakva nevolja snađe, Nama se moli; a kad mu Mi poslije blagodat pružimo, onda govori: ‘Ovo mi je dato zato što sam to zaslužio.’ A nije tako, to je samo kušnja, ali većina njih ne zna. ” (Kur'an, 39:49)    

Ne dozvoli šejtanu da te zavodi. Bori se protiv svojih prohtjeva. Znaj da ćeš samo u islamu naći potpunu sreću i smiraj za svoju dušu i tijelo.  

Kaže Uzvišeni Allah u Kur'anu: “Tako mi vremena – čovjek, doista, gubi, samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju, i koji jedni drugima strpljivost preporučuju.”    (Kur'an, 103:1-3)  

Pokaj se Allahu zbog svojih grijeha koje si počino i vrati Mu se iskreno, a Allah prima pokajanje i On je milostiv.  

“Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.” (Kur'an, 39:53)   

“I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje, prije nego što vam iznenada kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati. Da čovjek ne bi uzviknuo: ‘Teško meni, koliko sam samo dužnosti prema Allahu propustio, čak sam se i izrugivao!” (Kur'an, 39:55-56)  

ZNAJ, U ISLAMU JE TVOJ SPAS!

(Irfan Kasumović)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Jessy #
  • Tüllin #
  • Monopoly experience
  • Richard
  • Nicola
  • le bouquet aux luettes
  • Tüllin
  • Jessy
  • l'échelle de la fable

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.