SIPA uhapsila četiri bivša policajca RS

Dušan Janković (58), Damir Ivanković (38), Željko Stojnić (38) i Zoran Babić (40) iz Prijedora uhapšeni su juče zbog sumnje da su učestvovali u ratnom zločinu na Korićanskim stijenama na Vlašiću.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su ih po nalogu Tužilaštva BiH rano ujutro na nekoliko lokacija u Prijedoru.

 

Svu četvoricu bivših pripadnika policije u Prijedoru sumnjiče da su 21. avgusta 1992. godine učestvovali u ratnom zločinu na Korićanskim stijenama na putu Skender Vakuf – Travnik, gdje je ubijeno više od 200 bošnjačkih i hrvatskih civila iz Prijedora.

Porodice uhapšenih bivših prijedorskih policajaca su ogorčene hapšenjima. Dragica Janković, kćerka uhapšenog Dušana Jankovića, kazala je u telefonskom razgovoru da njena porodica odbija bilo kakav komentar. “Ogorčeni smo i nemamo šta da kažemo”, kazala je Dragica Janković.

Goran Babić tvrdi da njegov brat Zoran, stopostotni invalid, nije kriv za ratni zločin na Korićanskim stijenama i očekuje da će ga Sud BiH osloboditi.

Babić tvrdi da su ga iz prijedorske policije zvali oko sedam sati ujutro i rekli mu da dovede brata, koji je u invalidskim kolicima, što je on i učinio.

“Kada smo došli u policiju, rečeno nam je da je Zoran uhapšen i da će kolima Hitne pomoći biti proslijeđen u Sarajevo na dodatno ispitivanje. Odvezli su ga i od tada se više nismo čuli”, kazao je Goran Babić i dodaje da je njegov brat ranjen na ratištu u Bosanskoj Krupi 1995. godine.

Dodaje da mu je prije šest mjeseci zbog zdravstvenih problema odstranjen jedan bubreg.

Kuće uhapšenih u naseljima Urije, Čirkin polje i Gomjenica su pretresene, a izuzeta je dokumentacija i predmeti koji će pomoći istrazi u ovom slučaju.

Iz Tužilaštva BiH se navodi da su uhapšeni Prijedorčani duže vrijeme pod istragom Posebnog odjeljenja za ratne zločine, jer su osumnjičeni za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Oni su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, a nakon njihovog saslušanja odlučivaće se o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Za zločin na Korićanskim stijenama do danas je pred Tribunalom u Hagu odgovarao samo vođa Interventnog voda policije Darko Mrđa, koji je priznao krivicu, za šta je dobio zatvorsku kaznu u trajanju od 17 godina.

 

(Nezavisne)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.