Potpisan sporazum o približavanju EU-a i Srbije

Evropska unija i Srbija potpisale su u utorak prvi sporazum o približavanju EU-a i Srbije, s nadom da će na srbijanskim općim izborima 11. maja osigurati pobjedu proevropskih snaga nad nacionalistima.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, čija zemlja predsjedava EU-om, evropski povjerenik za proširenje Ollie Rehn i potpredsjednik Vlade Srbije Božidar čelić potpisali su tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) pred srbijanskim proevropskim predsjednikom Borisom Tadićem.

 

Jedan po jedan i ostali ministri vanjskih poslova EU-a potpisli su sporazum, javio je AFP.

Na zahtjev Holanđana i Belgijanaca SSP, prvi korak prema priključenju Evropskoj uniji, ostat će ipak bez ikakvog učinka dok ne bude potpune saradnje Beograda s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu i hapšenja bivšega vojnog vođe Srba u BiH Ratka Mladića.

Vijeće ministara Evropske unije donijelo je u utorak u Luxembourgu odluku da SSP sa Srbijom odmah po potpisivanju praktično automatski bude stavljen izvan snage sve do ispunjenja uvjeta pune saradnje s ICTY-em.

Sporazum je potpisan nakon dvije i po godine pregovora, ali i u okolnostima potpune podijeljenosti političkih snaga u Srbiji o tome da li je poslije nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova trebalo bez dodatnih razgovora s Unijom staviti potpis na taj dokument.

Prije potpisivanja SSP-a prisutnima su se obratili predsjedavajući Vijeća ministara EU-a Dimitrij Rupel, evropski povjerenik za proširenje Ollie Rehn, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javijer Solana, kao i predsjednik Srbije Boris Tadić te potpredsjednik Vlade Srbije Božidar čelić.

 

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.