Bosna i Hercegovina najveći problem

Erhard Busek, bivši posebni koordinator Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, smatra da je Bosna i Hercegovina najveći problem na Balkanu. „Najteži problem ‘regije’ predstavlja ‘unutarnja integracija Bosne i Hercegovine”, izjavio je Busek u intervjuu za “Wiener Zeitung”.

„To je zemlja iz koje se stanovnici iseljavaju, u kojoj se gospodarski malo toga pokreće, gdje nema zajedničkog identiteta. Ondje vidim na duge staze teške probleme i u kontekstu evropske integracije“, izjavio je Busek, prenijela je Hina.

 

Srbija je zbog neuspjeha vlade u politici prema Evropskoj uniji i Kosovu ‘srednjoročno gledano problematično dijete Balkana’, rekao je Busek, dodajući: “Ne vjerujem da će stanje s Kosovom brzo proći. Ko više od 600 godina u pamćenju zadrži bitku na Kosovu, taj i u drugim pitanjima ima veliki kapacitet sjećanja.”

Na Kosovu se može pokrenuti razvoj uz pomoć pouzdanog pravnog poretka i osiguranih ulaganja, a to se može ‘odlučujuće poboljšati razjašnjavanjem statusnog pitanja’, smatra Busek.

Kad se govori o organiziranom zločinu i korupciji na Kosovu, ‘treba se biti malo oprezniji’.

„Ne usuđujem se praviti usporedbu razine korupcije u južnoj Italiji, Rumuniji i na Kosovu“, rekao je Busek, koji smatra da se, kad je riječ o Kosovu, donose jednostrane ocjene.

Busek smatra da je Uprava Ujedinjenih naroda na Kosovu dio korupcijske i kriminalne mreže na Kosovu, i da bi umjesto nje trebalo uvesti upravu Evropske unije.

Busek se zauzima za to da sve balkanske zemlje dobiju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kao i za ukidanje viza za cijelu regiju.

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.