Pažljivo oko Kosova

Predstojeći parlamentarni izbori u Srbiji, koje bi predsjednik Boris Tadić trebalo da raspiše za 11. maj, izazvali su veliku pažnju zvaničnika Evropske unije.

Na poruku povjerenika za proširenje Ollija Rehna da Srbija treba da prigrli evropsku budućnost, jer “druga opcija ne vodi nikuda”, odgovorio je Vojislav Koštunica, ocijenivši da bi “najbolji odgovor građana Srbije na stavove ministara EU bio da na predstojećim izborima potvrde politiku da će Srbija u svojoj cjelovitosti s Kosovom nastaviti evropske integracije”.

 

“U tom slučaju”, naveo je Koštunica, “nova vlada Srbije bi s punim legitimitetom počela pregovore sa EU o načinu da Srbija sa svojom pokrajinom Kosovom nastavi proces pridruživanja”.

Raspad Vlade Srbije svega tri sedmice nakon proglašenja nezavisnosti Kosova i neizvjesnost oko budućih odnosa između Srbije i Zapada u razgovoru za BBC komentirao je švedski ministar vanjskih poslova i bivši izaslanik za Balkan Carl Bildt.

Bildt priznaje da je situacija u Srbiji “komplicirana”, i kaže da će Zapad u narednim mjesecima – možda i godinama – morati vrlo pažljivo da povlači poteze oko Kosova.

Na pitanje da li je priznanje nezavisnosti Kosova bilo toliko važno da se zbog toga dovede u pitanje približavanje Srbije Evropskoj uniji, Bildt je odgovorio:

“Nadam se, i uvjeren sam da će tako i biti, iako ne mogu da znam kada će se to dogoditi, da će Srbija ući u Evropsku uniju. Srbija je evropska zemlja, ona ima evropski identitet u svakom smislu. Srbija je također najvažnija zemlja u toj regiji. Njoj su potrebne evropske integracije baš kao što je i evropskim integracijama u tom regiji potrebna Srbija. Naravno, nema sumnje da ćemo sada imati problema, ali oni će vremenom biti manji”, rekao je Bildt.

Na konstataciju da Srbija proglašenje nezavisnosti Kosova doživljava kao drastično narušavanje njenih prava, švedski ministar vanjskih poslova je uzvratio: “Da, to je način na koji se na to gleda u Srbiji. Vrlo je važno da shvatimo da je to njen stav. Mislim da moramo da uvažimo da će Srbija reagirati i da će ta reakcija potrajati neko vrijeme. Ali, istovremeno, vidimo da je reakcija Srbije prilično umjerena i oprezna i usmjerena na pravnu i diplomatsku ofanzivu. To je samo po sebi dobar znak”, rekao je u razgovoru za BBC švedski ministar vanjskih poslova i bivši izaslanik za Balkan Carl Bildt.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.