Kosovo – pa što?!

Dugo najavljivana i u nedjelju usvojena Deklaracija o neovisnosti Kosova zapravo je oživotvorenje proročkih riječi pokojnoga srbijanskog premijera Zorana činđića, s kraja prošloga stoljeća, da za Srbiju, nakon ‘99, iz te, sad već bivše, pokrajine nema dobrih vijesti.

Te je godine, pomalo se to – bojim se i  u Bosni i Hercegovini – zaboravlja, na jugu Srbije kuliminirala represija Miloševi­ćeva  režima; u selu Račak dogodila se repriza Srebrenice, a Beograd je ustrajavao na bosanskom scenariju. Što je napokon natjeralo Europsku uniju i SAD da posegnu za NATO-ovim bombama.

Praktički od tada pa do danas, kada Kosovari žive svoje dane iz snova, bilo je samo pitanje dana kada će Europa dobiti novu državu – čime je, evo,  17 godina nakon prvog rata u Sloveniji okončan dugi i krvavi raspad SFRJ. Osovina Moskva – Beograd doslovce je do posljednjeg trenutka pokušala omesti  političku realnost i povijesnu neumitnost. U tom je kontekstu afirmirana teza kako je priznanje Kosova opasan presedan. Što je spremno do­čekano u Banjoj Luci – trećem oku u glavi.

Podsjetimo, međutim, kako je ista argumentacija rabljena i u ljeto ‘91. kada su Slovenija i Hrvatska izašle iz Jugoslavije i demokratski, nakon referenduma, proglasile neovisnost. Ugl­e­dni je analitičar Krsto Cviić nedavno podsjetio kako su protiv slovenskog i hrvatskog raskida s nekadašnjom zajedničkom državom korišteni i najbizarniji argumenti. Primjerice, čak i taj kako bi i Talijani, vrlo brojan i značajan dio populacije u New Yorku, mogli – pozivajući na “hrvatsko-slovenski slučaj“ – proglasiti otcjepljenje?!

Danas, nešto manje bizarno, ali zato istovremeno i ne ništa više realno, upozorava se kako bi za kosovskim Albancima mogli krenuti separatisti iz Abhazije, Baski, makedonski Albanci, Škoti, pa čak i Mađari što trenutačno žive u Slovačkoj i Rumunjskoj, te, jasno, Srbi iz Republike Srpske koji referendumom prijete još otkako se ustoličio tamošnji vožd Milorad Dodik.

Zaboravlja se pritom, naža­lost, nerijetko i u političkom Sarajevu, na desetljeće Miloševićeve (1989-1999) kosovske represije; novi car Lazar, kako su još od Gazimestana, te uvertire krvavoga jugoslavenskoga raspada, Srbi tepali kasnije potvrđenome balkanskome krvniku, nije, baš kao ni u Hrvatskoj i u BiH, birao sredstva.

 Zločin i genocid svih je tih godina bio srpski brend. Posljednji račun toga krvavoga pira Beogradu je u nedjelju  došao na naplatu. Nije, dakle, presedan Kosovo-država, nego bi presedan bio Kosovo-pokrajina, u hladnom i od vremena do vremena genocidnom velikosrpskom zagrljaju – na koji je, uostalom, podsjetila i otužna vojna parada u Nišu dva dana uoči definitivnog kraja kosovske bitke.

Tim slijedom, potpuno je deplasirano pitanje: što će biti Dan poslije. Neće biti ništa! Godinama – pa, jasno, i posljednjih dana – vodeći potpuno pogrešnu politiku, Srbija se dovela u poziciju da u EU uđe bez Kosova, uz izglednu političku koncesiju koja obećava prečicu ka Bruxellesu. Ili, pak, da izabere izolaciju. Ali, opet bez Kosova!

Korespondirajući s ovom srbijanskom dvojbom, Unija je svoje već rekla; od subote je, uz potpuno suglasje članica, praktički počela misija EULEX-a, civilne misije EU-a, čijih će 2.000 policajaca i pravosudnih dužnosnika u roku od četiri mjeseca zamijeniti misiju UNMIK-a. Naravno, sigurnost na Kosovu ostaje čuvati i 16.000 vojnika KFOR-a, što bi trebalo pružiti dodatnu garanciju srp­skoj manjini na Kosovu.

U cijeloj ovoj kosovskoj priči, zapravo na njezinu kraju, vrlo je značajna uloga aktualnoga kosovskoga vodstva. Tamošnjim Srbima, naime, miran, normalan život ne trebaju garantirati NATO-ove duge cijevi, nego demokratska vlast. Uspije li se doista izgraditi takva država, a u što se ovih dana kune premijer Hašim Tači, veliko i višednevno slavlje Kosovara imat će smisla.

 

Piše: Josip Vričko  (Oslobodjenje)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.