Za zločine u prijedorskom selu Zecovi ukupno 59 godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine osudio je petoricu optuženih za zločine počinjene 23. jula 1992. u prijedorskom selu Zecovi na ukupno 59 godina zatvora, dok su ostali oslobođeni. 

Zecovi. Foto: BIRN BiH

Prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Dušana Milunića 12, Iliju Zorića na 20, Zorana Stojnića na osam, Zorana Milunića na 14 i Ljubišu Četića na pet godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog progona ubistvima, prisilnim preseljenjem i nečovječnim djelima. Ovom presudom su Radovan Četić, Željko Grbić, Boško i Rade Grujičić, Uroš Grujčić, Rajko Gnjatović oslobođeni krivice.

Niko od optuženih nije prisustvovao suđenju, a Sud je odredio pritvor prvostepeno osuđenima, osim Četiću, kojem su određene mjere zabrane.

Suđenje im je počelo prije gotovo devet godina.

Prema ranije objavljenoj optužnici, na području Zecova ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti – u selu 69, na drugim lokacijama 20 civila, u logorima na području općine Prijedor 30 civila bošnjačke nacionalnosti, a ostali su ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima poslije progona, kao i da su mještani Zecova vođeni u logore “Keraterm”, “Omarska” i “Trnopolje”.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba.

(Marija Taušan, Detektor)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.