Kozara u znaku međunarodne biciklističke trke „Grand  PRIX Prijedor 2023“ 

Krajiška ljepotica Kozara danas je bila u znaku Međunarodne biciklističke trke „Grand  PRIX Prijedor 2023“  koja je okupila preko 150 biciklista iz preko 20  zemalja.  Organizator trke bio je Biciklistički klub „ Kozara -prosajkling „Prijedor, a pokrovitelj Grad Prijedor.

Prvo mjesto u ženskoj konkurenciji osvojila je Ukrajinka Yana Belomoina, druga je bila Theresia Schwenk iz Njemačke, a treća Gabrieala Wojtyla iz Poljske. Riječ je trci elit  za žene.

U istoj trci, u muškoj konkurenciji  prvo mjesto osvojio je  Wawak Bartolomej iz Poljske,drugi je Filipo Fontana iz Italije, a treći Rok Naglič iz Slovenije.

Zadovoljan je i organizator, biciklistički klub „Kozara -prosajkling“ Prijedor. Riječ je o međunarodnoj trci visokog ranga, klase C1 , disciplini kros kantri , olimpik iz kalendara Svjetske biciklističke federacije. „Imamo jedan biciklistički spektakl, nezapamćen čak u biciklizmu u  našoj zemlji.Trka je jako bitna iz razloga što svi biciklisti, u svim kategorijama, prikupljaju bodove za svjetsku rang listu . Takođe prikupljaju bodove za narednu Olimpijadu, a i klasa same trke  donosi veliki broj bodova“, kaže Goran Garača, predsjednik BK „Kozara“.

Na stazi se po riječima Darka Dakića , člana UO ovog biciklističkog kluba, intenzivno radilo punih mjesec dana, a same pripreme potrajale su čak  godinu, praktično od završetka posljednje, šeste trke.

„Staza je vrlo zahtijevna i po reakcijama takmičara jedna od boljih koje su vozili . Svake godine je  nadograđujemo, imamo te atraktivne elemente, veći dio staze je u šumi .“, kaže on i dodaje da čim se prestane s ovom trkom starta s pripremama za narednu.

Međunarodna biciklistička trka podršku je dobila i od Grada Prijedora.  Aleksandar Milješić, v.d. načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije ističe da su Grad Prijedor i Gradska uprava  ponosni na ovu manifestaciju  i na BK „Kozara-prosajkling“  Prijedor kojem daju punu podršku. „Kako bi smo u budućnosti mogli da budemo dio ove evropske i svjetske porodice koja dolazi na Kozaru.  Prezadovoljni smo jer i grad Prijedor ostvaruje beneftite od jedne ovakve manifestacije, jer  imamo preko 500 noćenja , preko 150  učesnika iz preko 20 zemalja“, rekao je Milješić.

Nesporno trka na Kozari u kojoj su se biciklisti takmičili u pet diciplina na stazi  s visinskom razlikom po krugu od 119 metara, je u rangu evropskih i svjetskih manifestacija. Ima i ogroman turistički značaj jer biciklisti u Prijedoru i na Kozari borave najmanje  dva dana. Na Kozari su danas dežurale i ekipe hitne  pomoći prijedorskog  Doma zdravlja , kao i Gorska služba spasavanja, koje na svu sreću, jer povrijeđenih nije bilo, nisu imali nikakvih intervencija.

 

(M.Z. Kozarski)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.