Obilježena godišnjica zločina u zloglasnom logoru Keraterm

Danas je, polaganjem cvijeća na spomen-ploču  i prikladanom manifestacijom,  obilježena 31. godišnjica zločina „noći egzekucije“ nad logorašima logora „Keraterm“.

Logor je formiran u prijeratnoj tvornici keramike, u maju 1992.godine, od strane srpskih organa koji nasilno preuzimaju vlast i kontrolu u Prijedoru na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Četiri prostorije tvornice, do tada korištene kao skladišta gotovih proizvoda i označene brojevima, su od tada postale prostorije za terorisanje i ubijanje oko 3000 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a u temelje drţave, svoj život u ovom logoru je položio 371 logoraš.

Ubijeni logoraši iz logora Keraterm su kasnije nađeni po masovnim grobnicama Tomašice, Starih Kevljana i Jakarine Kose, a stravične scene o teroru u logoru i jednoj noći, u kojoj je strijeljano preko 190 logoraša, su pred sudom u Hagu posvjedočili svjetski poznati logoraši logora Keraterm – Fikret Alić, Jusuf Arifagić i drugi.

Ovaj mostruozni čin i druge dokazane zločine u Keratermu Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu, naveo je i u optužnici protiv tadašnjeg predsjednika Srbije, Slobodana Miloševića, a više od 30 odgovornih osoba iz tadašnje civilne i vojne vlasti RS-a i Prijedora, te paravojnih jedinica, uprave i čuvara ovog i drugih prijedorskih logora, su dokazano proglašeni krivim i kažnjeni dugotrajnim zatvorskim kaznama.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.