U Kamičanima klanjana kolektivna dženaza: Vječni smiraj za ubijene Ferida Sikirića i Izeta Mešića

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu klanjana je kolektivna šehidska dženaza za dvije žrtve, Ferida (Hamdija) Sikirića i Izeta (Adem) Mešića, koji su 1992. godine ubijeni na području Prijedora.

Dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, posmrtni ostaci ovih žrtava su ekshumirani prilikom otkrivanja masovnih grobnica Hrastova Glavica i Jakarina Kosa.

Ferid (Hamdija) Sikirić je rođen 1960. godine u Hambarinama u Prijedoru. Ubijen je 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine iz masovne gorbnice Hrastova Glavica. On će biti ukopan u šehidskom mezarju Hambarine.

Izet (Adem) Mešić je rođen 1960. godine u Prijedoru, a nestao je u maju 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine na lokalitetu Jakarina Kosa. Bit će ukopani na Šehidskom mezarju Skela.

Reis Kavazović je u obraćanju kazao da je dug spisak mjesta na kojima su Bošnjake ubijali zločinci i krvnici.

Osjećamo olakšanje jer smo im pronašli tijela, klanjat ćemo im dženazu i podići im nišane. Nakon 31 godinu tražimo ostatke još 600 svirepo ubijenih ljudi iz ovog mjesta. Zastrašujuće zvuči istina da su zločinci nastojali sakriti tragove zločina – kazao je Kavazović.

Pozvao je čestite među pravoslavnim Srbima da pomognu u pronalasku tijela ubijenih.

Nakon klanjanja će uslijediti prenošenje tabuta na mezarje i ukop.

(Hayat; Foto: E. Ahmetašević)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.