BOSANSKI OBLAK NAD ARABIJOM

Teško je naći riječi koje mogu opisati težinu imena dr. Adila Bošnjaka u saudijskom društvu. Potomak je Ahmeda Ćošabića, osnivača prve moderne srednje škole u Saudijskoj Arabiji.

Ne znam jeste li dobro pročitali, pa da ponovim: jedan Bošnjak je u Medini podigao prvu savremenu školu u ovom dijelu svijeta! Vakufom čiji je dio i ta škola i danas upravlja Adil Bošnjak.

Ipak, samo rijetki ovo znaju jer je Adil u saudijskom društvu poznat kao biznismen, kao neko ko može doći do kraljeva, premijera, ministara. Neko čije su ime i pojava dovoljna garancija uspjeha. Dr. Adil je sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokrenuo prvu kompaniju za desalanizaciju morske vode. Danas vodi više od trideset kompanija širom svijeta.

Ovaj živahni starac dočekao nas je u svojoj vili u Džiddi, pristavši na svaku našu molbu. I opet mi se jasno potvrdilo da su veliki ljudi jednostavni. A Adil je i među takvima baška. Sijeda kosa, izrazito svijetle oči, arapsko odijelo. U daljini se samo čuje tiho učenje Kur'ana. A u njegovoj radnoj sobi slika je Starog mosta, bosanska zastava i prijevod dijela Alije Izetbegovića na arapski jezik. Poklonjena mu od Alije lično, s posvetom i potpisom.

Kratko smo posjedili, a čim zauči akšamski ezan on skoči i reče da se poredamo iza njega. Kao imam nam je klanjao akšam-namaz, nakon čega smo ponovo zasjeli s uključenom opremom za snimanje.

Pričao je o svome porijeklu, bošnjačkim seobama u arapski svijet, svome prvom putovanju u Bosnu, kada je osamdesetih godina prošlog stoljeća s ocem autom došao u Donji Vakuf i tamo se susreo s rodbinom.

Sjeća se i dolazaka naših hadžija, nekad davno, birvaktile, kad su odsijedali u kući njegova oca. Sve ga to vezuje za Bosnu. Stoga Adil trenutno pravi platformu za uvezivanje Bošnjaka u Saudijskoj Arabiji, nadajući se da će ih tako okupiti na jednom mjestu.

U poslovnom smislu, posebno je zainteresiran za novu tehnologiju proizvodnje oblaka, koju je patentirao. Još čeka dozvolu za njenu upotrebu, u šta polaže velike nade. Smatra da bi se na taj način riješio problem nepodnošljivih vrućina u Mekki i Medini, posebno u vrijeme hadža.

Adil Bošnjak, inžinjer, proizvođač oblaka i zaljubljenik u Bosnu, ostavio je i još uvijek ostavlja trajan znamen u ovome dijelu svijeta.

(Putem svile)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.