Sportom protiv zaborava-Maraton kroz šest zemalja

Jutros je iz švicarskog gradića St. Marghareten otpočeo, sada već tradicionalni biciklistički maraton “6 Länder Marathon”, odnosno Maraton kroz 6 zemalja, koji je uvertira u biciklistički maraton “Bihać -Srebrenica”.

Ove će godine biti 13. put kako momci pod organizacijom Bekira Liđana voze ovakav maraton ukupne dužine od oko 900 km do Bihaća, te u kojem će ove godine učešće uzeti dva naša sugrađanina; Sabit Džonlagić, kojem je ovo već 6. put kako učestvuje, i Amel Bešlagić kojem je prvi put, a koji će nas povremeno i informirati o pređenim dionicama i stanju na istima.

Svečani doček je predviđen u Cazinu, u srijedu nakon čega će momentalno naši momci krenuti put Kozarca, te nakon dana pauze nastaviti prema Bihaću, odnosno Srebrenici.

U turbulentnom vremena, kada politički predstavnici ne biraju riječi kada je mržnja prema drugoj naciji i vjeri u pitanju, a ujedno i čuvanje biračkog tijela, jako je teško, pa i nemoguće ostati gluh, nijem ili slijep na sve što se događa.

Biciklistički maraton kao što je ovaj ne bi trebao biti sinonim za politiku, koliko za optimizam i nadu u prosperitetniji život kada je kultura sjećanja u pitanju.

Nerijetko je sport korišten u raznim sloganima zarad nečega, protiv nečega. Tako da smo imali slogane “sportom protiv droge”, potom “sportom protiv nasilja”, “sportom za život” i njima slične.

Ove godine, kada bi smo morali definirati misiju slogana, bilo bi to “sportom protiv zaborava”

U ovom momentu redakcija našeg portala im želi sreću i povoljne vremenske prilike. Da se u zdravlju vrate svojim kućama i da ustraju u širenju svoje misije.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Nelly
  • Milord
  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.