Sportom protiv zaborava-Maraton kroz šest zemalja

Jutros je iz švicarskog gradića St. Marghareten otpočeo, sada već tradicionalni biciklistički maraton “6 Länder Marathon”, odnosno Maraton kroz 6 zemalja, koji je uvertira u biciklistički maraton “Bihać -Srebrenica”.

Ove će godine biti 13. put kako momci pod organizacijom Bekira Liđana voze ovakav maraton ukupne dužine od oko 900 km do Bihaća, te u kojem će ove godine učešće uzeti dva naša sugrađanina; Sabit Džonlagić, kojem je ovo već 6. put kako učestvuje, i Amel Bešlagić kojem je prvi put, a koji će nas povremeno i informirati o pređenim dionicama i stanju na istima.

Svečani doček je predviđen u Cazinu, u srijedu nakon čega će momentalno naši momci krenuti put Kozarca, te nakon dana pauze nastaviti prema Bihaću, odnosno Srebrenici.

U turbulentnom vremena, kada politički predstavnici ne biraju riječi kada je mržnja prema drugoj naciji i vjeri u pitanju, a ujedno i čuvanje biračkog tijela, jako je teško, pa i nemoguće ostati gluh, nijem ili slijep na sve što se događa.

Biciklistički maraton kao što je ovaj ne bi trebao biti sinonim za politiku, koliko za optimizam i nadu u prosperitetniji život kada je kultura sjećanja u pitanju.

Nerijetko je sport korišten u raznim sloganima zarad nečega, protiv nečega. Tako da smo imali slogane “sportom protiv droge”, potom “sportom protiv nasilja”, “sportom za život” i njima slične.

Ove godine, kada bi smo morali definirati misiju slogana, bilo bi to “sportom protiv zaborava”

U ovom momentu redakcija našeg portala im želi sreću i povoljne vremenske prilike. Da se u zdravlju vrate svojim kućama i da ustraju u širenju svoje misije.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.